Woonkavel kopen

Een stukje eigen grond om een huis op te bouwen. Het is de wens van heel veel mensen en natuurlijk is het een goed idee om geld te investeren in iets dat zo duurzaam is.

Maar er komt natuurlijk wel iets meer bij kijken dan alleen maar het kopen van een stukje land en daar een huis op bouwen. Bij de meeste gemeenten in Nederland is er sprake van stadsplanning. Dat betekend dat er bepaalde delen van de stad worden voorbestemd om een bepaald soort gebouwen op te construeren. Zo is een industrieterrein eigenlijk niet bedoeld om woningen op te bouwen.

Men spreekt ook wel van woonkavels of bouwkavels. Een woonkavel kopen doe je dus niet zomaar. Het stukje grond dat jouw eigendom gaat worden moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Misschien is het wel romantisch in een hutje op de hei of in een tentje op het strand te gaan wonen, maar het is in de eerste plaats niet echt praktisch. Als je alleen maar denkt aan de aanvoer van drinkwater, de afvoer van het huishoudelijk afval en de bereikbaarheid via het wegennet, wordt het romantische hutje ineens een stuk minder haalbaar.

Om een woning te bouwen met alle noodzakelijke voorzieningen zou je dus echt een woonkavel moeten kopen. Er is in Nederland al sinds 1810 sprake van een zekere vorm van administratie over het bezit van grond, met name natuurlijk om er belasting op te kunnen heffen.
Toen Nederland als de Lage Landen onafhankelijk werd van Frankrijk, werd het Kadaster in 1832 de instantie voor de administratie van grondbezit en grondgebruik. En ook nu nog kun je bij het Kadaster alle informatie krijgen over het kopen en gebruiken van een woonkavel.

In de meeste gevallen zorgt de makelaar voor de administratieve, kadastrale en legale afwikkeling van de aankoop of verkoop. Maar omdat je wel zelf de eigenaar wordt van het woonkavel dat je gaat kopen, en niet alleen van het huis dat er op komt te staan, is het een goed idee een beetje op de hoogte te zijn van je woonkavel en de rechten en plichten die er op rusten.

Laat je dus goed voorlichten over die rechten en plichten van een grondeigenaar, en zoek desnoods zelf de feiten op. Het Kadaster kan daarbij helpen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.