Welke lichtbron heb ik wanneer nodig?

Lichtbronnen bestaan er in allerhande sterktes. Als je doorheen de woning gaat, zie je al dat je in de verschillende kamers niet hetzelfde soort licht nodig hebt.

De woonkamer bijvoorbeeld verdraagt geen scherp helder licht. De zithoek is sowieso een plaats waar je tot rust wil komen. Scherp licht is hier uit den boze. Kies hiervoor zacht licht met bijvoorbeeld lampenkappen en ga voor gedempt licht van bijvoorbeeld spaarlampen. De eettafel kan verlicht worden door één grote hanglamp of meerdere kleine hanglampen op een rijtje. Vermijd dat je fel licht in je ogen krijgt als je aan het eten bent. Wil je in de woonkamer al eens een minutieus klusje doen (naai- of knutselwerkjes), voorzie dan een tafel- of vloerlamp waarin je helder licht voorziet met bijvoorbeeld Ledlampen.

De slaapkamer vraagt naar zacht licht. Je kan kiezen voor één centraal verlichtingspunt met gedempt licht: bijvoorbeeld met zachte gloeilampen. De nachtkastjes kunnen voorzien worden van leuke landelijke lampen of een andere nachtlamp. Lees je graag in bed, dan kan een heldere gloeilamp ideaal zijn, maar zorg er toch voor dat ze niet in je ogen schijnt.

In de badkamer heb je enerzijds helder licht nodig (hallogeenlampen) boven de wastafel. Anderzijds is de badkamer ook een plaats waar je tot rust kan komen. Op zo’n momenten wil je gedempt zacht licht. Zorg dus in je badkamer dat je de twee soorten lichtbronnen hebt.

In de werk- of hobbykamer is fel licht gerechtvaardigd. Je wil comfortabel kunnen knutselen zelfs op momenten dat het buiten donker is. Daarom heb je verlichtingsbronnen als TL-lampen nodig die fel licht geven maar toch niet storend zijn aan de ogen. Ook de keuken kan onder deze categorie vallen. Als je de keuken vooral gebruikt om te koken en de vaat te doen dan moet je hier ook helder licht hebben: een paar kleine hanglampen met gloeilampen boven het aanrecht en een heldere lamp met eventueel hallogeen boven het werkblad bijvoorbeeld. Eet je toch regelmatig in je keuken, ga dan voor dezelfde lichtbron als boven de eettafel in de woonkamer.

De hall, de gang het toilet zijn plaatsen waar je niet lang vertoeft. Een plafondlamp met mat glas en een gloeilamp kan best in deze ruimtes, maar niets belet je om ook hier gezelligheid te brengen met lampenkappen en spaarlampen.

Gebruik je de verkeerde lichtbron, dan kan het resultaat wel helemaal fout zitten. Denk dus goed na vooraleer je een lamp in draait!

Leave a Reply

Your email address will not be published.