Wat is de bouwkundige staat van dit object?

Wil je meer inzicht in de bouwtechnische staat van een woning of bedrijfspand, dan kan je een bouwtechnische keuring aanvragen. Hierbij voert een bouwkundig expert een grondige analyse uit van de constructie van de woning of bedrijfspand, wat resulteert in een bouwkundig rapport met een gedetailleerd overzicht van eventuele gebreken. Er kan uit het rapport bijvoorbeeld komen dat er constructie fouten in het object zitten, wat wellicht tot verzakking kan leiden of zelfs instortingsgevaar. Of er wordt houtrot geconstateerd in de kozijnen, wat ten koste kan gaan van de isolatie van een object. Ook wordt er gekeken naar de status van het dak, de dakbedekking en afvoer, maar ook riolering, elektra, CV-ketel, sanitair en dergelijke worden onder de loep genomen.

Bouwkundig rapport: een detailweergave van de staat van het object

De bevindingen afkomstig uit de bouwtechnische keuring worden helder beschreven in het bouwkundig rapport. Er wordt zo begrijpelijk mogelijk omschreven welke gebreken gevonden zijn, wat de impact daarvan kan zijn, hoe dit eventueel opgelost kan worden, en tegen welk kostenplaatje. Waar mogelijk worden ook foto’s toegevoegd om zaken te verduidelijken. Met dit rapport in de hand, kan je bijvoorbeeld de onderhandelingen heropenen, als je bezig was een object te kopen. Of je kiest ervoor om van de koop af te zien, omdat er te veel onverwachte kosten geraamd zijn voor herstelwerkzaamheden.

Een bouwkundig rapport helpt je echt verder

Een bouwkundig rapport geeft je, naast een helder inzicht in de staat van een object, ook een korte en lange termijn plan voor herstelwerkzaamheden, inclusief bijbehorende kostenraming. Op basis van ruime ervaring kan een bouwkundig expert een goed onderbouwde kostenindicatie geven voor herstelwerkzaamheden door derde partijen. Veel van deze klussen, als het gaat om echte gebreken, zijn niet geschikt voor de gemiddelde doe-het-zelver, ook omdat er in een enkel geval zelfs een gecertificeerde partij bij betrokken moet zijn (denk aan asbestverwijdering).

Een bouwkundig rapport van een erkend bouwkundig expert voldoet tevens aan de eisen gesteld ten behoeve van de Nationale Hypotheek Garantie. Maar het kan ook dienen als onderbouwing voor een extra hypotheekaanvraag, of als input voor het opvragen van een offerte bij een aannemer.

Leave a Reply

Your email address will not be published.