Verlichting woonkamer

Verlichting woonkamer is zeer belangrijk en sfeer bepalend voor in het huis. Het is dan ook een belangrijk onderdeel van het interieur. Niet alleen vanuit praktisch oogpunt, maar ook vanuit decoratief oogpunt. Het is dan ook belangrijk om voldoende aandacht aan verlichting woonkamer te besteden.

Maak een lichtplan

Verlichting woonkamer kan voor meerdere doeleinden dienen. Zo kan je kiezen voor werkverlichting, accentverlichting of sfeerverlichting. Voorop gesteld is het maken van een lichtplan dan ook niet onverstandig. Het aantal lichtpunten en het soort licht zijn hierbij van belang. Het licht moet bovenal een fijne sfeer creëren in huis.

Licht voor boven een werkplek

Wanneer je een werkplek wil creëren in huis is vaak wat feller licht nodig. Dit is eenvoudig te realiseren door een bepaalde hanglamp boven de werkplek te hangen. Een speciale bureaulamp of staande leeslamp zijn ook varianten waar voor gekozen kan worden. Het licht moet op een aparte schakelaar zijn aangesloten en voorzien zijn van een dimmer.

Verlichting woonkamer

De verlichting in de woonkamer creëert een belangrijk deel van de sfeer in de kamer.

Geaccentueerde verlichting

Wil je iets specifieks belichten dan behoort dat toe aan de accentverlichting. Denk aan een bepaald bloemstuk of een schilderij. Accentueren kan perfect met het gebruik van lichtspotjes. Spotjes hebben een speciale lichtbundel die specifiek op een plek kunnen schijnen.

Creëer een warme en fijne sfeer in huis

Sfeerverlichting is belangrijk om een fijne sfeer in huis te creëren. De kleur en felheid van het licht zijn hierbij aandachtspunten. Het gebruik van dimmers is een goede keuze, waarmee het licht minder fel gemaakt kan worden. Gebruik nooit een TL-lamp, die horen thuis op een kantoor. Neem ook de reflectie mee als uitgangspunt. Een lichte kamer heeft bijvoorbeeld minder licht nodig dan een donker ingerichte kamer.

Er zijn dus meerdere manier mogelijk voor woonkamer verlichting. Het voornaamste van woonkamer verlichting is dat je, je zelf prettig voelt in je eigen woonkamer. Tevens is het creëren van een warme en gezellige sfeer ook erg belangrijk, zodat iedereen zich bij jouw meteen thuis voelt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.