Zelf een schutting plaatsen doe je zo

De schutting is een belangrijke toevoeging aan uw tuin, het is niet enkel een aangegeven grens tussen uw tuin en die van de buren, maar ook een belangrijke toevoeging die uw stijl weerspiegelt. Het installeren van de schutting kan je makkelijk zelf doen, maar wat kost dat nou zoal, en wat moet ik daar allemaal voor doen? In dit artikel hoop ik die vragen voor u te beantwoorden.

Hoe duur is het nou eigenlijk?

De kosten van het plaatsen van een schutting is natuurlijk ook deels afhankelijk van uzelf, wat vind u dat het allemaal mag kosten, wat is voor u de max? De kosten zijn natuurlijk afhankelijk van de afmetingen en de keuze voor het materiaal. Je hebt namelijk talloze keuzes uit diverse materialen die er beschikbaar zijn en daar hangen allemaal diverse prijskaartjes aan. Naast een scherm zijn er ook palen nodig om de schutting overeind te houden, iets dat zeker niet onbelangrijk is, de basis is dus een tuinscherm en palen, hiervan bepaalt u de kosten dus grotendeels zelf, dat is wel fijn om te weten.

Materiaalkeuze schutting

De materiaalkeuze voor je schutting bepaal je zelf. Er is meer mogelijk dan je denkt

Wat heb ik nodig?

Zoals net gezegd heeft u dus tuinschermen en palen nodig, de materiaalkeuze is aan u, hout is verreweg het goedkoopst, maar u kunt ook kiezen voor andere materialen zoals beton of kunststof. Verder heeft u een waterpas, een grondboor, een hamer, snelbeton voor het verankeren van de palen, een boormachine, een zaag, touw en bevestigingsmateriaal nodig. Denk bij dat laatste bijvoorbeeld aan dingen als schroeven.

Waar begin ik?

De eerste stap is het maken van gaten voor de palen met de grondboor, daarna vervolgt u het proces door de eerste paal in de grond te plaatsen, daarna kunt u bepalen en meten hoe en waar de andere palen moeten en hoe deze geplaatst moeten worden. Gebruik nu het stuk met touw voor het spannen van een lijn tussen de eerste en de laatste paal om te voorkomen dat de schutting scheef gaat staan. Om stevigheid te bevorderen is het noodzakelijk dat de palen minsten voor één derde in de grond staan. Vervolgens begint u met het verankeren van de palen, hierbij kunt u snelbeton rond de palen en in het gat storten. Vervolgens schroeft u het bevestigingsmateriaal aan de palen en hier kunnen dan de schermen aan worden bevestigd. Indien nodig is het natuurlijk mogelijk de schutting te behandelen voor kleurbehoud of dergelijken.