Een woning vrij op naam kopen wil zoveel zeggen als dat de overdrachtskosten van de woning voor rekening komen van de verkopende partij. Deze kosten bestaan onder meer uit notariskosten, de overdrachtsbelasting en deze kunnen behoorlijk oplopen. De meeste woningen worden echter niet op basis van vrij op naam verkocht maar zijn de kosten voor de koper.
Een woning vrij op naam kopen, wat is dat eigenlijk?
Een woning vrij op naam kopen houdt grofweg in dat alle kosten in de koopprijs zitten en/of dat degene die het huis verkoopt deze kosten voor zijn/haar rekening neemt. De meeste woningen die op deze basis verkocht worden zijn de nieuwbouwwoningen, hierbij zijn de kosten in de verkoopprijs verrekend. Oudere woningen die vrij op naam verkocht worden staan wellicht al wat langer op de markt en het is voor de verkoper een belangrijk verkoop argument om over te stappen op een vrij op naam basis. Informeer altijd goed, zeker bij de koop van bestaande woningen, wélke kosten er precies bij het vrij op naam gedeelte zijn inbegrepen. Hiermee voorkom je onaangename verrassingen en weet je precies waar je aan toe bent.
Welke kosten zijn niet inbegrepen bij vrij op naam
Ook als je een woning vrij op naam koopt zijn er bijkomende kosten die je sowieso dient te betalen. Hierbij kun je onder meer denken aan:
- De registratiekosten plus de kosten van de notaris voor het opmaken van de hypotheekakte.
- De bijkomende bankkosten voor het afsluiten van een hypotheek.
- Eventuele makelaarsprovisie.
- Indien gewenst aanvraagkosten voor de Nationale Hypotheek Garantie.
Een huis kopen doe je niet zo maar even tussendoor en alvorens te kopen heb je vaak al meerdere bezichtigingen gedaan en met een hypotheekverstrekker gesproken. Het vrij op naam kopen van een woning kan je een aardig bedrag aan bijkomende kosten schelen. Kosten die je anders op de een of andere manier meestal ook wil financieren.