Wat is een taxus?

Taxus is een boom of struik, deze behoort tot het geslacht van coniferen. Het is een traag groeiende boom of struik. Traditioneel werd het roodachtige bruine hout vroeger gebruikt om bogen van te maken. Het woord is ook afgeleid van het Griekse τόξο (toxo) dat boog betekend en ook het woord toxisch is hiervan afgeleid. Uit sommige taxussoorten wordt de grondstof Paclitaxel gewonnen wat een cytostaticum is. Dit cytostaticum word veelal gebruikt bij chemotherapie. Het meest word de taxus boom of struik gebruikt in de siertuinbouw. Ze kunnen in pot geplant worden en er kunnen hagen van gemaakt worden.

Taxus kopen

Taxus bomen en struiken kan je kopen bij boomkwekerijen maar ook bij bloemen en planten winkels en bij tuincentra. Er zijn zeer veel verschillende soorten taxus bomen en struiken te koop. Er zijn momenteel meer dan 400 verschillende cultivars van de Taxus bekend. Als je een taxus gaat kopen moet je eerst weten waar je hem wilt planten, als je dit weet kan je informatie gaan inwinnen wat voor soort taxus het meest geschikt voor je is en welke je het mooist vind. Het beste kan je hiervoor informatie inwinnen bij een boomkwekerij of bij een tuincentrum. Wat je natuurlijk ook kan doen is op het internet kijken naar verschillende taxus bomen of struiken.

Extra informatie

Alle soorten taxus bevatten de zeer giftige stof taxine wat een alkaloïde is. Er zit enige variatie tussen de taxus soorten en de mate van giftigheid. Elk deel van de boom of struik bevat deze stof behalve de rode besjes die eraan groeien. De besjes zijn zoet en eetbaar maar de zaden in de besjes zijn zeer giftig dus eten ervan word zeer sterk afgeraden. Grazende dieren worden nog wel is dood gevonden dicht bij taxus als ze daar gegrazen hebben en ervan gegeten hebben. Zeer oppassen met jonge kinderen dus!

Leave a Reply

Your email address will not be published.