Welk type conifeer in de tuin?

Sommige plantensoorten ontstaan spontaan, dit kan door de mens komen maar ook de bestuiving die in de natuur plaatsvindt. Zo ook de leylandii conifeer, die een kruising is van twee andere soorten die in de natuur eigenlijk helemaal niet bij elkaar in de buurt voorkomen. Hoe kan het dan dat de populaire leylandii conifeer zo bekend is geworden bij ons? In dit blog gaan we dieper in over de achtergrond en het onderhoud dat bij deze boomsoort komt kijken. En wie weet heb jij binnenkort ook een haag van leylandii coniferen in je tuin.

 

Waar komen leylandii coniferen vandaan?

De ontstaansgeschiedenis van de leylandii coniferen is uniek. De plant komt zelfs oorspronkelijk helemaal niet in Europa voor. Dankzij de natuur (en een helpend handje van de mens) is echter de leylandii conifeer per toeval ontstaan. Twee wilde coniferen, de montery cipres en nootka cipres staan aan de basis van wat wij kennen als de leylandii conifeer. Beide bomen zijn inheems in Noord-Amerika, maar groeien niet bij elkaar in de buurt en kunnen elkaar dus nooit bestuiven in de natuur. Beide bomen zijn enkele eeuwen geleden naar Europa gehaald waar ze in een tuin in Ierland en Wales werden geplant. Door spontante bestuiving tussen de twee bomen ontstond er een kruising. En de leylandii conifeer zag het levenslicht. Later hebben telers de boom doorgekweekt en gecultiveerd zodat meer stekken ontstonden.

coniferen in de tuin

coniferen in de tuin

Eigenschappen leylandii coniferen

En zo komt de leylandii conifeer in of rondom onze tuinen terecht. Hoe de leylandii conifeer zo populair is geworden? Dit komt allereerst omdat hij, net als bijna alle coniferen, zijn blad of ook wel naalden genoemd tijdens de winter niet verliest. In het geval van een haag weet je dus zeker dat je altijd een haag met mooi, groen blad hebt. De bladeren van de leylandii conifeer bestaan bovendien uit vele, kleinere takjes die de plant een dicht uiterlijk geven. Daardoor vormt het een goede afscheiding die, in het geval van aanplanten in een tuin, zorgt voor veel privacy.

 

Belangrijk om rekening mee te houden
Houd bij het aanplanten van de leylandii conifeer rekening met een aantal belangrijke punten. De leylandii conifeer is populair omdat het een razendsnelle groeier is. Als je een haag met deze coniferen aanplant, dan weet je zeker dat je binnen twee jaar een flink brede en vooral hoge haag hebt. Hoogtes van 15 meter, binnen 16 jaar(!), zijn geen uitzondering. Hoe je dit kunt tegengaan? Om een (heel) strakke haag te hebben, moet je de plant twee keer per jaar flink terugsnoeien. Maar niet teveel, zodat je geen onherstelbare schade aan de stam of takken aanricht. Mag de haag wat minder strak zijn, dan is één keer in het jaar voldoende. Raadpleeg voordat je begint altijd even een expert of andere bron. Bijvoorbeeld via een YouTube-filmpje.