Warm weer in Nederland, de muggen zijn er weer!

Zodra de zon begint te schijnen lijken de muggen ook weer tevoorschijn te komen. Iedere ochtend sta je op met jeuk, waar komen ze vandaan en hoe kun je een muggenplaag bestrijden? Voor antwoorden op deze vragen is het goed om verder te lezen, wie weet ben jij na vandaag van het gezoem af!

Waar komen muggen vandaan?

Na een periode van regen breekt een warme periode aan. Muggen nestelen zich in stilstaand water, zowel in vijvers als in vogelbadjes. Zodra het warm wordt, komen de muggenlarven uit. De vrouwelijke muggen gaan op dat moment op zoek naar bloed om zich mee te voeden. Dit is meteen de belangrijkste reden waarom de overlast met warm weer het grootst is. Zo lang het warme weer aanhoudt, blijven de muggen zich voeden en voortplanten. 

hoe muggen bestrijden

hoe muggen bestrijden

Muggen buiten de deur houden

Met het warme weer heb je ‘s nachts het liefst alle ramen wagenwijd openstaan om je huis te luchten, maar de muggen hebben dan ook vrij spel. Om te voorkomen dat de muggen je gaan steken, is het aan te raden om horren te plaatsen voor de ramen. Zo kun je het huis goed luchten zonder lek geprikt te worden. Daarnaast kunnen muggen niet goed vliegen als er ventilatoren aan staan, laat daarom ‘s nachts de ventilator aanstaan in je slaapkamer, dit verkleind de kans op muggenbeten. Mocht dit niet voldoende helpen, kun je ook een muggenstekker plaatsen, deze stekker geeft een signaal af waar muggen niet tegen kunnen. Ook zijn er middelen op de markt waarmee je je in kunt smeren die een geur afgeven waar muggen bij weg blijven. Mocht je je toch nog niet veilig voelen, kun je ook onder een klamboe slapen! Al met al een aardige lijst met opties om muggenbeten tegen te gaan! Mocht dit toch niet voldoende zijn en de muggen blijven je in grote getalen lastig vallen, dan heb je een ongediertebestrijder nodig!

Ongediertebestrijder inschakelen

De ongediertebestrijder zal eerst op zoek gaan naar de broedplaatsen, als deze zich in de tuin bevinden, dan kunnen deze alleen verwijdert worden door het stilstaande water te verwijderen. Als de broedplaatsen zich in huis bevinden, mogen ze bestreden worden met insecticide. Na twee tot drie dagen heeft de behandeling al resultaat. Ook slaapkamers kunnen eventueel behandelt worden met insecticide, wel is het belangrijk dat je er gedurende twee uur niet komt en de ruimte goed ventileert. Kinderkamers worden overigens niet behandelt met insecticide. Mocht je stilstaand water in de tuin hebben, zoals emmers water, vogelbadjes of een vijver, kies er dan voor om dit uit je tuin te verwijderen en in je vijver een filter te plaatsen om het water in beweging te houden. Dit verkleind de kans op muggenplagen aanzienlijk!