Het effect van kleur in je interieur

Wanneer je je huis gaat inrichten denk je in eerste instantie vooral na over de stijl. Wordt het modern, klassiek, landelijk of industrieel. Maar een veel belangrijkere keuze, die veel zegt over jouw persoonlijkheid, is de kleurkeuze die je maakt. Onbewust zal je je meer aangetrokken voelen door sommige kleuren, dan door andere. Ook hebben kleuren een groot effect op hoe je een ruimte ervaart, het is dus zeker belangrijk om goed over je keuze na te denken.

Je kunt makkelijk je eigen interieur een kleurtje geven

Speel met kleur

Wanneer je laminaat gaat leggen zijn er trucjes om een smalle kamer breder te laten lijken en een ondiepe kamer dieper. Maar ook met kleur kun je spelen met de optische grootte van de kamer. Kies in een kleine kamer voor lichte kleuren. Lichte kleuren weerkaatsen het licht en laten de kamer groter lijken. Wil je een grote kamer wat intiemer en gezelliger maken, kies dan juist voor donkere kleuren. Deze maken de kamer optisch kleiner en intiemer, omdat donkere kleuren het licht juist absorberen.

Wat zegt je kleurkeuze over jou?

De kleuren die je kiest voor je interieur zeggen onbewust best veel over jou. Rood, oranje en geel zijn kleuren die bij extraverte mensen passen, ze werken ook motiverend, maar worden in je inrichting dus ook als wat drukker ervaren. Koele kleuren zoals blauw, groen en paars geven een rustiger effect en staan ook voor rustige, nauwkeurige, ontspannen en geduldige mensen. Dit zijn dan ook goede kleuren als je vooral wilt dat je interieur rust uitstraalt.

Dan zijn er nog neutrale kleuren, zoals wit, bruin en grijs. Met deze kleuren kun je een goede balans in je interieur creëren. In vrijwel alle interieurs wordt wit gebruikt en dat is niet vreemd. Wit staat voor zuiverheid, puurheid en eenvoud en is perfect om alle kleuren in balans te brengen.In sommige interieurstijlen voert wit ook de hoofdtoon. Dit zijn meestal minimalistische of moderne, strakke interieurs.