Waar je op moet letten als je op kamers gaat

Veel mensen beschrijven hun studententijd als de mooiste tijd van hun leven. Dit was het moment waar zij voor het eerst hun ouderlijk huis verlieten, waardoor vrijheid, feestjes en relaties opeens een stuk toegankelijker waren. Ook leer je in deze periode zelfstandig te worden en jezelf te ontwikkelen. Je leert nieuwe mensen kennen op je studie of bijbaan en maakt hierdoor een hoop nieuwe vrienden. Omdat het studentenleven zo wordt opgehemeld, is het logisch dat de meeste studenten niet aan de praktische en financiële zaken denken wanneer zij op kamers gaan. In deze blog zullen wij tips geven om deze zaken te tackelen!

Gas, water, licht

Wanneer je op jezelf gaat wonen zul je zelf een energieleverancier moeten uitkiezen. Ga niet voor de eerste en de beste, maar doe grondig onderzoek voordat je jezelf aansluit bij een leverancier. Vergelijk alle opties en laat vooral je ouders meekijken wanneer je deze beslissing maakt. Het kan je veel geld schelen als je kritisch onderzoek doet naar de verschillende mogelijkheden. 

Naast je gas, water en licht zul je ook je tv- en internet provider moeten kiezen. Stel voor aan je huisgenoten om een gezamenlijk abonnement te nemen, dit kan een hoop schelen in de kosten. Maar ook hier geldt, vergelijk eerst alle opties voor je een keuze maakt.

Huursubsidie

Een huurtoeslag kan je ondersteunen bij het betalen van de hoge huur. Er zijn hier alleen een hoop regels voor ingesteld. Zo hebben ze de meeste studentenhuizen dusdanig opgezet dat zij niet in aanmerking komen voor deze subsidie. Jouw woning moet bijvoorbeeld over een eigen voordeur beschikken, je huur mag niet te hoog zijn, je moet minimaal 18 jaar zijn en je moet een huurcontract hebben getekend met de verhuurder. Het is dus absoluut de moeite waard om dit in acht te nemen tijdens je zoektocht naar een kamer. Het kan je zo ruim €300 euro schelen in de maand.

Zorgverzekering

Ook je zorgverzekering is iets wat je zelf zult moeten gaan regelen wanneer je het huis uitgaat. Gelukkig krijgen alle studenten in Nederland vanaf 18 jaar zorgtoeslag. Dit is in 2020 €104 euro per maand. Je hebt keuze uit tientallen verschillende zorgaanbieders. Zoek degene die het beste bij jou past. Zo hebben veel aanbieders speciale studentenpakketten. Houdt ook rekening met wat je nodig hebt. Sport je veel? Dan is het handig om een aanvullende verzekering voor fysiotherapie te nemen. 

 

Al met al is het prima te doen om op kamers te gaan, zolang je de bovenstaande zaken maar goed uitzoekt!