Helemaal klaar met ongedierte in huis?

Vooral in de zomer vinden muggen, wespen en spinnen hun weg in huis. De ramen openen vaker als de zon zich buiten laat zien. Horren houden het ongedierte weg uit de woning. Voortaan loop je minder muggenbulten op en blijft het zoemgeluid op afstand. Het is belangrijk om te weten waar je op let bij de aankoop. Handige tips helpen je verder op weg in de keuze voor een exemplaar. Het gaas laat zich makkelijk door de eigenaar zelf aan het glas bevestigen. Het soort raam speelt een grote rol in de zoektocht naar een hor.

Hor vastmaken aan glas

De ongewenste beestjes bezorgen een lange tijd voor overlast in de leefomgeving. Door de nieuwe toevoeging blijft de frisse lucht gewoon door de kamer waaien. De doe-het-zelver schroeft eerst de bovenkant en vervolgens de onderkant van de roldeur aan het kozijn. Na het vaststellen van de afmetingen zaagt de klusser de geleiders in het formaat. Met een nauwkeurige blik maak je beide onderdelen precies op de juiste afmeting. Een onderdorpel korter dan 25 millimeter blijft te laag voor de aanbreng van horren. De monteur schroeft eerst de ondergeleider vast waarna de bovengeleider volgt. Als laatste stap tekent de installateur keurig de omtrek rond het glas af.

 

Aangepast op raamwerk

Een toekomstige eigenaar houdt het beste de eigen soort raam in gedachten. Tussen de aanbiedingen zitten op het eerste gezicht interessante mogelijkheden. In een vroeg stadium blijkt al of het ontwerp aansluit bij een raamkozijn. De eerste woning bestaat uit kunststof, terwijl het volgende adres zich kenmerkt door hout. Een aanbieder geeft bijvoorbeeld op labels aan of de hordeur zich bij jou laat monteren. Bezoekers voorkomen later verassingen als ze al weten of het product volstaat. Een advies van een verkoper maakt de huiseigenaar wijzer over een mogelijke aankoop.

Insecten buiten huis

De hindernis van het ongedierte hoort tot het verleden. Zelfs in het najaar zweven de beestjes ongevraagd naar binnen. Na jaren blijft de hordeur zeker de moeite waard om voortdurend in te schakelen. De investering verdient op zijn tijd een onderhoud door schoonmaak. Viezigheid op de bewegende delen van de installatie verdwijnen met een zachte borstel of een stofzuiger. Een sopje met lauw water zonder zeep werkt zinvol tegen aangekoekte restanten. Met een regelmatige opfrisbeurt glimt de omranding van het gaas nog als de dag van gisteren. Voor enkele honderden euro’s raak je al verlost van de ongenodigde gasten in de kamer. Laat het zomerseizoen maar beginnen.