Een vierkante woonkamer inrichten

We hebben het niet altijd voor het zeggen hoe de plattegrond van ons huis eruit gaat zien. Bijvoorbeeld in een huurwoning, bij projectbouw of wanneer je een bestaande woning overkoopt. We moeten het doen met de ruimte die ons aangereikt wordt. En hoewel dat soms lastig kan zijn, zorgt het ook voor een leuke uitdaging en wat puzzelwerk.

Stel je voor: je hebt je droomhuis net bezichtigd, maar het enige minpunt is de vierkante woonkamer. Je weet niet zo goed wat je hiermee moet. De meeste woonkamer die je hebt gezien zijn een rechthoek, een L-vorm of op zijn minst een andere vorm met wat interessante hoeken. Wat kan je dan met een vierkante woonkamer? Wij delen een aantal tips om deze ruimte sfeervol en praktisch in te richten.

Vierkante woonkamer

Help, mijn woning heeft een vierkante woonkamer!

De reden dat we een vierkante woonkamer onwennig of vreemd vinden is omdat we gewend zijn om verschillende secties te zien in een woonkamer. Het grootste deel wordt altijd in beslag genomen door de zithoek. Daarnaast heb je (in de meeste gevallen) de eethoek, de opberg hoek (waar de kasten staan) en de doorloop. In je hoofd passen al die dingen niet in een vierkant, dus lijkt het niet te kloppen. Echter kan je ook van een vierkante woonkamer een prachtige ruimte maken, met de juiste indeling.

Vierkante woonkamer indelen

Zoals al eerder gezegd, wil ons hoofd dat we de ruimte kunnen verdelen in verschillende secties of vlakken. Je moet dus een soort ‘muur’ creëren om vorm te geven. Dit kan zeer makkelijk met een bank. Een bank wordt in de meeste gevallen tegen een muur geplaatst, maar deze kan ook heel goed midden in een ruimte staan. Kies bijvoorbeeld voor een L-bank die als barrière dient en als het ware de zithoek afbakent. Vul de ruimte binnen de L-bank in met het tv-meubel en de salontafel. Als je nou naar de ruimte kijkt heb je één vierkante hoek ingevuld, en blijft er een L-vorm over. Nu begint de vorm weer te kloppen voor je gevoel. Je kan nu makkelijk wat kasten en een eettafel kwijt zoals jij ze mooi vindt.

Ook als je liever een andere vorm wilt creëren kan je de bank gebruiken als afscheiding. Zo kan je in de vierkante woonkamer toch wat vertrouwde vormen creëren die het inrichten een stuk makkelijker maken.