Mag je jouw koophuis verhuren?

Een nieuwe woning gevonden, maar lukt het maar niet om je oude huis verkocht te krijgen? Dit kan erg frustrerend zijn, omdat je wel met de dubbele lasten zit. Deze kosten kunnen hoog oplopen en dat is natuurlijk zonde wanneer je niet meer in de woning woont. Wellicht heb je er daarom wel eens aan gedacht om de woning voor een bepaalde tijd te verhuren. Het kan een goede optie zijn om een huurder te zoeken voor je oude huis, mits de bank hiermee instemt. Bij het verhuren van je koopwoning zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden om de verhuur netjes te laten verlopen.

Regels en wetgeving

Je tweede woning verhuren kan voordelig zijn voor mensen die in het bezit zijn van twee woningen en van de dubbele lasten af willen. Echter is het wel belangrijk dat de woning op een wettelijk correctie manier verhuurd wordt, zodat je hier geen problemen mee krijgt. De bank zal je hiervoor toestemming moeten geven en per hypotheek gelden voor het verhuren van je koopwoning andere regels. De hypotheekverstrekker kijkt namelijk ook naar de risico’s die het verhuren van de woning voor hen. Als er toestemming gegeven wort op de woning te verhuren, zal dit meestal gebeuren via de leegstandswet.

tweede woning verhuren

Wil jij je tweede woning verhuren? Houd rekening mee met een aantal zaken.

Te koop staande woning verhuren

Krijg je je oude woning maar niet verkocht en staat het al een langere tijd leeg? Dan kan je besluiten om het te gaan verhuren. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden bij het verhuren van een te koop staande woning. Natuurlijk moet je toestemming hebben van de geldverstrekker, bijvoorbeeld de bank en moet je je daarnaast houden aan een aantal wetten. De eenvoudigste weg om de woning te verhuren is via de leegstandswet. Via deze weg heb je als eigenaar meer ruimte om de huurovereenkomst te beëindigen.

Koophuis verhuren aan je kinderen

Je hebt wat extra geld achter de hand en binnenkort gaat een van je kinderen beginnen met zijn of haar studie. Misschien heb je een tweede woning gekocht voor je kinderen, waar ze in kunnen wonen als ze aan het studeren zijn. Ook moet het verhuren van een degelijke woning ook via de legale weg gebeuren. De bank moet je hiervoor ook toestemming geven. Wanneer je je zaken netjes op orde zijn, is het mogelijk om de woning te verhuren aan je studerende kinderen. Dit kan ze een heleboel kosten besparen, wanneer je de huurprijs redelijk houdt.

Voordelen koopwoning verhuren

Hoewel het erg vervelend kan zijn, wanneer je niet van de oude woning af komt, zijn er een ook aantal voordelen te bedenken voor het verhuren van jouw woning. Zo behoed je de woning voor leegstand. Door leegstand kan de waarde van het huis dalen en dat is zonde. Door een huurder in het huis te plaatsen, kan je zelf het moment kiezen waarop je de woning wilt verkopen en wordt het tevens behoed tegen leegstand. Ook kan je de woning hiermee aanhouden om zelf gebruik van te maken in de toekomst.