Verhuizen naar een nieuwbouwwoning: waar moet je op letten?

Bij een verhuis naar een nieuwbouwwoning komt meer kijken dan naar een bestaande woning. Je moet namelijk je nieuwe woning nog woon klaar maken naast het inpakken van je spullen en het regelen van andere zaken. In dit artikel geven we je tips voor een vlotte verhuis naar je nieuwbouwwoning. 


Meld gebreken zo snel mogelijk 


Bij de tijdelijke oplevering van een nieuwbouwwoning kun je vaak nog gebreken vaststellen. Dit kunnen kleine beschadigingen zijn die door het uitvoeren van andere werken plaatsvinden. Denk hierbij aan schilderwerk of technische gebreken aan de verwarming en elektriciteit. Kijk je nieuwe woning goed na op mogelijke fouten en geef dit zo snel mogelijk door aan de aannemer of architect. Zij zijn verplicht om de gebreken binnen de drie maanden te herstellen. 


Houd rekening met vocht 


Een belangrijk feit waar je rekening mee moet houden is het vochtgehalte in een nieuwbouwwoning. Tijdens de bouw van een nieuwe woning is het gebouw aan de buitenlucht blootgesteld. Bovendien bevat vers gestort beton en nieuw hout veel water. Het kan tot twee jaar duren voordat al het vocht uit je nieuwe woning verdwijnt. Dit is belangrijk bij het inrichten van je interieur, want als je kiest voor wandbekleding of een tapijten vloer kan het vocht in de bekleding gaan. 

Verbouwen nieuwbouwwoning

Heb jij een nieuwbouwwoning?


Kies de juiste wandbekleding
 


Door het vocht kunnen de muren in je nieuwe woning gedurende twee jaar ‘werken’. Dit betekent dat er nog scheuren kunnen ontstaan. Let hierbij op de keuze voor glasvezelbehang, schilderwerk op de muurbasis of bouwbehang. Wanneer je kiest voor glasvezelbehang, heb je het voordeel dat je de scheuren in je muur eerst opvangt. Het behang biedt dan een stevige beschermlaag. Bovendien kun je op glasvezelbehang schilderen of een tweede laag behang naar smaak plaatsen. Je kunt ook direct verven op een betonnen muur. Maar dan moet je de muur eerst grondig schuren en gaatjes opvullen en behandelen. Als er toch nog scheuren ontstaan, dan zijn deze veel makkelijker op te vullen door de behandeling. Bouwbehang laat vocht door en is een goede tijdelijke oplossing. Bovendien is bouwbehang voordelig. Wanneer je zeker bent dat je muren minder vocht bevatten, kun je kiezen voor een definitieve wandbekleding. Zo heb je ook meer tijd om een leuk interieur te kiezen. 


Leg pas vloerbedekking als je vloer droog is
 


Ook bij het leggen van een vloer is het vochtgehalte van belang. De beste optie is om zo lang mogelijk te wachten tot het meeste vocht uit de vloer is verdwenen. Als je niet lang genoeg wacht, is het mogelijk dat je vloer krom gaat staan of loslaat. Voer eerst een vochtmeting uit. Dit doe je door een stuk plastic op je vloer te leggen met iets zwaars bovenop en een aantal dagen te wachten. Wanneer de vloer onder het stuk plastic donkerder is dan de rest van je vloer, dan is dat een teken dat de vloer nog erg vochtig is. Kies voor een vochtwerende ondervloer als de vloer toch nog vochtig is. Kies je voor een houten vloer of een vloer uit laminaat, dan leg je de planken een aantal dagen op voorhand in de ruimte om te vermijden dat de vloer krom gaat staan. 


Breng tijdig elektriciteit, gas en telefonie in orde 


Als er nog geen aansluiting op het elektriciteitsnet en gasnetwerk is, moet je het zelf in orde brengen. Je kiest voor de aanbieder van je keuze. Zeg je lopende contracten op en kies een nieuw contract met dezelfde aanbieders of stap over naar een nieuwe aanbieder. Regel dit tijdig want vaak treden aansluitingen pas in werking na een aantal weken. 


Leg een tijdelijk pad aan naar je voordeur 


Als je oprit of voortuin nog niet klaar is, is het handig om een tijdelijk pad aan te leggen. Zeker tijdens een verhuis kan de weg naar de voordeur erg modderig worden. Dit vergemakkelijkt het verhuizen en zo houd je je huis schoon.

Bron: TPC Logistics