Wat kost het aanleggen van een kunstgras gazon?

In de laatste jaren is kunstgras steeds populairder geworden, want kunstgras heeft veel voordelen. Het grootste pluspunt van kunstgras is dat het minimaal tot geen onderhoud vergt. Daarnaast zit je gazon er altijd fris, mooi en groen bij, ongeacht het seizoen en wat de weersvoorspellingen aangeven. Kunstgras is daarom ideaal voor degenen die een mooie tuin willen, maar geen onderhoud eraan kwijt willen zijn. Het is dus erg geschikt voor mensen zonder groene vingers en die niks met tuinieren hebben. 


Wat kost kunstgras?

Ten eerste is het goed om te weten dat de aankoopprijs van kunstgras meestal hoger is in vergelijking met echt gras. De prijzen van kunstgras kunnen zeer uiteenlopen en soms ben je wel een paar honderd euro kwijt, terwijl echt gras meestal minder dan honderd euro kost. Ondanks het flinke prijskaartje voor kunstgras, is het in veel gevallen toch fijn om voor kunstgras te kiezen. Zo heb je bij kunstgras geen aanschafkosten voor kalk, mest en graszaden. Verder hoef je bij een kunstgras gazon niets te maaien en te verticuteren en hoef je nooit onkruid te wieden. Kunstgras heeft maar weinig onderhoud nodig en gaat, afhankelijk van de kwaliteit en de intensiteit van het gebruik, zo’n zes tot twaalf jaar mee. 

kunstgras aanleggen

Ben jij van plan kunstgras aan te leggen?


Vraag een offerte aan

Om een goed inzicht te krijgen in de kosten voor het aanleggen van kunstgras, kun je offertes aanvragen bij verschillende aanbieders en deze vervolgens te vergelijken met elkaar. Je zult zien dat kunstgras soms erg goedkoop aangeboden wordt en dat de prijs per vierkante meter wel meevalt. Houd bij het zien van deze lage prijzen er wel rekening mee dat er vaak extra bijkomende kosten komen kijken. Denk maar bijvoorbeeld aan het uurloon van de professional die het kunstgras komt aanleggen, het prepareren van de ondergrond en het weghalen van je oude gazon. Deze bijkomende kosten dien je dus ook erbij te rekenen als je een goede vergelijking van de offertes wilt maken. Denk ook goed na of je op sommige kosten misschien wel kunt besparen door bijvoorbeeld bepaalde dingen zelf te doen in plaats van uit te besteden. 

Waar moet ik op letten bij een offerte?

Heb je een leuke aanbieding gezien voor het laten aanleggen van kunstgras door een professional? Laat je niet te snel verleiden door de goedkope prijs en bedenk wat je zelf kunt doen en waar je dus verder op kunt besparen: 

  • Oude gazon weghalen. Je kunt makkelijk het oude gazon zelf weghalen en wegbrengen. Het is misschien een tijdrovend klusje, maar moeilijk is het niet. Verder scheelt dit natuurlijk ook wel wat in de kosten als je besluit om het zelf te doen.
  • Ondergrond voorbereiden en zand leveren. Om zo lang mogelijk plezier te hebben van kunstgras, is het belangrijk dat alles mooi strak gelegd is, zonder allerlei kuilen en hobbels. De ondergrond moet dus goed geprepareerd worden met een extra laag zand, waarop vervolgens het kunstgras gelegd kan worden. Deze extra laag zand moet ook in de prijs zijn inbegrepen als je een offerte hebt aangevraagd.
  • Kunstgras leggen. Kijk goed in de offerte of de prijs voor kunstgras per vierkante meter is opgenomen. Is dit niet het geval, dan kun je ervan uitgaan dat de prijs uiteindelijk verdubbeld wordt.
  • Afwerking. Elk gazon van kunstgras heeft een zogeheten kantopsluiting. Dit is de rand die om het kunstgras gelegd wordt en deze werkt secuur alle randen af en zorgt ervoor dat het kunstgras niet los gaat komen. Vraag aan degene die het kunstgras komt aanleggen of deze kantopsluiting al bij de prijs zit inbegrepen, want sommigen rekenen dit nog apart af.