Tips waarmee je sneller in slaap komt

Iedereen herkent het wel, je ligt ’s nachts wakker en kunt niet in slaap komen. Minuten lijken aan je voorbij te gaan en voor je het weet is het al uren verder. Op zo’n moment lijkt het wel alsof je nooit in slaap gaat vallen. Gelukkig lees je hier tips waarmee jij gegarandeerd sneller in slaap valt.

  1. Maak je slaapkamer koel en donker

Je slaapt het beste in een donkere en stille slaapkamer. Zorg er dus voor dat er geen licht binnenkomt en dat je geen storende geluiden hoort. Daarnaast is de temperatuur belangrijk. Het moet niet te warm zijn, maar ook zeker niet te koud. Een temperatuur van rond de 18 graden Celsius is ideaal. Daarnaast is het belangrijk om een comfortabel bed te hebben: zorg voor een hoofdkussen dat prettig ligt en kies een dekbed dat jij fijn vindt.

  1. Let op je ademhaling

Het helpt vaak enorm als je op je ademhaling let. Er zijn verschillende trucjes die je kunt toepassen. Zo is er de 4-7-8 methode. Dat houdt in dat je inademt voor vier seconden, je adem vasthoud voor zeven seconden en vervolgens acht seconden lang uitademt. Veel mensen vallen al naar een paar keer in slaap. Er zijn ook andere dingen die je kunt proberen, dus kijk rond naar wat voor jou het beste werkt.

Lekker slapen

Lekker slapen

  1. Probeer medicatie

Als je merkt dat het niet lukt om in te slapen, kun je overwegen om medicatie te proberen. Zo kun je melatonine pillen slikken of een recept meekrijgen van de huisarts. Je moet vooral uitproberen wat voor jou het fijnst is. Liever natuurlijke dingen proberen? Dat kan ook. Dingen als arme melk of geur oliën doen voor sommige mensen ook wonderen.

  1. Vermijd je smartphone en tablet

Je hebt vast wel eens gehoord van het ‘blauwe licht’ dat van smartphones en tablets afkomt. Dat is niet goed als je in slaap probeert te komen. Probeer dus je smartphone, laptop en tablet te vermijden gedurende één tot twee uur voordat je gaat slapen.

  1. ‘Maak’ jezelf moe

Als je niet kunt slapen, helpt het wellicht als je ‘opnieuw’ naar bed gaat. Ga bijvoorbeeld zitten en lees een boek, ruim wat op of doe de was. Zodra je merkt dat je weer moe wordt ga je opnieuw naar bed. Deze keer val je misschien wel direct in slaap.