Laminaat met sfeer

Het creëren van sfeer in je huis kan een lastige taak zijn. Sommige woningen hebben dan ook flink wat onderhoud nodig. Muren verven, de juiste meubels kopen en ook op de goede plek neerzetten. En natuurlijk ook een vloer kiezen.

De vloer is één van de eerste dingen die je in de ruimte plaatst. Het zet de sfeer voor de rest van de inrichting. Het kiezen van de juiste vloer is ook een lastige klus. Wil je een houten vloer of wordt dat te duur?

Veel mensen kiezen voor laminaat in hun huis. Het is ook een goed alternatief. Het lijkt op hout, is zeer krasbestendig en ook makkelijk te leggen. Het is ook nog eens veel natuur- en onderhoudsvriendelijker dan een houten vloer.

Een mooie vloer met sfeer

Een mooie vloer met sfeer

Welke soorten laminaat zijn er?

Laminaat lijkt in veel opzichten op parket. Het is vaak opgebouwd uit drie of vier verschillende lagen. Een kunststof onderlaag, een drager, een laag bedrukt papier (vaak bedrukt met een houtstructuur) en een kunststof toplaag wat het geheel zo krasbestendig maakt.

Er bestaan vier soorten laminaatvloeren. High Pressured Laminate (HPL), Direct Pressed Laminate (DPL), Continious Pressed Laminate (CPL) en Direct Laminate Printing (DPL). Tussen deze vier soorten laminaat zitten een paar verschillen. HPL is een driedelig laminaat bestaande uit de kunststof onderlaag, een drager en een laag bedrukt papier. DPL bevat naast die drie lagen ook de kunststof toplaag. CPL is hetzelfde als HPL, maar de toplaag is dunner. Het productieproces voor CPL gaat zo vlotter. DPL heeft geen bedrukte decorlaag. In plaats daarvan wordt de HDF lagerplaat bedrukt en daarna afgewerkt met de toplaag.

De eigenschappen

Laminaat is moeilijk te verdelen in een bepaalde kwaliteit. Er is voor iedereen wel wat. Wil je mooier laminaat? Dan betaal je ook meestal meer. Het enige nadeel van laminaat is dat heet een nabootsing blijft van parket. Hoe mooi je het dus ook krijgt, echt parket blijft altijd mooier. Laminaat is zeer onderhoudsvriendelijk. Alleen met water moet worden opgelet. Hoewel een glas over het laminaat geen kwaad kan, is terugkerend vocht niet goed voor het laminaat. De planken gaan hierdoor langzaam krullen. Laminaat in de badkamer of andere vochtige plekken wordt dan ook niet aangeraden.

Krassen die op je laminaat komen zijn helaas snel zichtbaar en vallen op. Bij het kiezen van je laminaat moet je goed letten op de slijtvastheid. Het ene type kan beter tegen slijtage dan de ander. Overleg bij het kopen goed met de verkoper over wat je nodig hebt. Komen er toch krassen? Dan is er nog geen reden voor paniek. Beschadigde planken van je vloer kunnen verwijderd worden bij een kliksysteem. Ook de bovenlaag kan vervangen worden.

Van plan om laminaat aan te schaffen? Er zijn veel bedrijven die deals aanbieden. Tip, kijk naar deals met Laminaat inclusief leggen.