Tips bij de aankoop van een woning

Een huis kopen is een grote beslissing die je niet elk jaar hoeft te maken. Het komt er dus op neer hier goed over na te denken voor je definitief beslist.

Lijst je wensen en prioriteiten op

Maak een lijstje met een aantal objectieve, meetbare factoren (aantal slaapkamers, perceelgrootte, oriëntatie,…) en vul aan met aantal subjectieve factoren (karakter van de woning, bouwstijl,…). Stel daarna prioriteiten op in je lijst, zodat je bij je beslissing zeker geen belangrijke factoren uit het oog verliest.

Het kostenplaatje…

Bepaal vooraf over welke financiële mogelijkheden je beschikt. Als je het huis van je dromen bezoekt en pas achteraf ziet dat de vraagprijs niet past binnen je budget, zal de teleurstelling des te groter zijn. Op die manier kan je ook gerichter op zoek gaan op immo-websites door een maximumbudget in te geven. Hou er ook rekening mee dat er eventueel nog verbouwingen nodig zijn. Deze moet je al meerekenen in het kostenplaatje.

Tips bij de aankoop van een woning

Wil jij een woning aankopen? Bereid je goed voor met de aankoop tips van een woning.

Liefde op het eerste zicht?

Een eerste bezoek kan je alvast zeer enthousiast maken over een huis, maar neem de tijd voor minstens nog een tweede bezoek. Toets alles nog eens extra af met je prioriteitenlijstje. Neem gerust ook nog iemand anders mee om raad te geven. Dit kan een onafhankelijk expert zijn die eventuele gebreken kan bekijken en een waardering van het huis kan opstellen. De makelaar is hiervoor niet de geschikte persoon, want die staat aan de kant van de verkopende partij. Informeer je verder ook door onderzoek te voeren naar kadastrale gegevens, bestemmingsplannen, bodemrapporten en omgevingsfactoren. Vaak kunnen hier nog spreekwoordelijke lijken uit de kast vallen, dus wees voorbereid.

Instapklaar of te renoveren?

Verbouwingen kunnen veel tijd, problemen en geld kosten. Ben je zelf handig genoeg om bepaalde taken uit te voeren of moet je alles uitbesteden? Alles heeft een prijskaartje en vaak vallen de uiteindelijke kosten hoger uit dan de oorspronkelijke schatting.

Veel succes in uw zoektocht!

Leave a Reply

Your email address will not be published.