Nepplanten in huis

In de titel hebben we het wel over nepplanten, maar een beter woord hiervoor is kunstplanten. Hoewel het wel nepplanten zijn, is het nepgehalte tegenwoordig zo goed, dat het ook een vorm van kunst is en kunstplanten beter op zijn plaats is. Kunstplanten geven het interieur een vrolijke sfeer, zonder dat je er al te veel werk mee hebt en gaan jaren lang mee. Hoewel je met kunstplanten niet zoveel werk hebt als met echte planten, moet je ook kunstplanten wel onderhouden om deze mooi te houden. Het is de kunst om een nepplant aan te schaffen die niet van een echte plant te onderscheiden is en dat is best lastiger dan je denkt.

Voordelen van nepplanten

Het grootste voordeel van nepplanten is het onderhoud. Vooral als je zelf geen groene vingers hebt en je voor de zoveelste keer weer een plant ongewild dood hebt laten gaan, is het overwegen van een nepplant, zeker de moeite waard. Je kan natuurlijk telkens weer nieuwe planten aanschaffen, maar als je ze niet wilt of kunt onderhouden, zal het financieel gezien ook veel goedkoper zijn om een nepplant aan te schaffen. Deze planten kunnen namelijk jaren mee en zullen nooit dood gaan. Ook bloeiende nepplanten blijven altijd in bloei wat voortdurend een vrolijke sfeer in je huis geeft. Je hoeft deze planten nooit water te geven en het enige onderhoud wat je moet doen is de bladeren af en toe afstoffen. Er zijn zelfs speciale producten op de markt, waarmee je de bladeren van een kunstplant kunt reinigen. Je kan ook de meest exotische nepplant en meest moeilijk te onderhouden plant aanschaffen die je wilt, want dood gaan doen ze toch niet. Ook hoef je met nepplanten geen rekening te houden waar ze in huis staan. Veel echte planten hebben heel specifieke eisen en kunnen bijvoorbeeld niet in de direct zon. Een goede nepplant kan je gewoon in zon zetten, zonder dat deze verkleurd.

Nepplanten in huis

Vaak zie je het verschil tussen een echte plant en een neppe plant vrijwel niet

Kwaliteit

Er zit veel kwaliteitsverschil in kunstplanten. De uitspraak ‘goedkoop is duurkoop’ gaat vaak wel op bij dit soort planten. Vooral enkele jaren geleden, was de kwaliteit van sommige kunstplanten zeer slecht, zodat iedereen direct kon zien dat je nepplanten in huis had. Gelukkig is de kwaliteit flink omhoog gegaan, door gebruik van betere technieken en beter materiaal. Wel moet je rekening houden, dat een echt hele goede nepplant best wel prijzig kan zijn. Daar staat dan weer tegenover, dat je nooit meer geld kwijt bent aan een echte plant en deze plant jaren mee kan. Koop dus nooit zomaar nepplanten bij een goedkope zaak, want veelal is de kwaliteit slecht en kan je ook overduidelijk zien dat het nep is. Als je voor nepplanten kiest, ga dan ook voor planten die qua uiterlijk niet onderdoen voor echt planten.

Waar te koop?

Naast enkele goedkopere winkels zoals, Action en Xenos kan je nepplanten ook kopen bij tuincentra. Wil je het echt goed doen, zoek dan een zaak die zich geheel gespecialiseerd heeft in kunstplanten. Deze zaken zijn wel wat duurder, maar je hebt absoluut de zekerheid dat je goede kwaliteit kunstplanten aanschaft en zij kunnen ook degelijk advies voor onderhoud meegeven.

Leave a Reply

Your email address will not be published.