Hoe vind je zo snel mogelijk een geschikte seniorenwoning?

Voor senioren wordt het steeds lastiger om op tijd een geschikte seniorenwoning te vinden. Het aanbod is namelijk steeds beperkter en de regels die woningcorporaties worden steeds strikter. Op deze manier worden senioren steeds vaker gedwongen om zelfstandig te blijven wonen, wat niet in alle gevallen even wenselijk is. Zeker niet als er een grote behoefte is aan een gelijkvloerse woning. Wat zijn in dit geval de beste opties om een seniorenwoning te vinden?

Voorrang met zorgindicatie

Gemiddeld duurt het vier jaar voordat je een geschikte woning vindt via een woningcorporatie. Schrijf je daarom altijd op tijd in. Op het gebied van seniorenwoningen houden corporaties gelukkig wel rekening met een aantal omstandigheden. Bijvoorbeeld als er sprake is van een zorgindicatie, kan je in sommige situaties voorrang krijgen op een woning. In dit geval is het wel belangrijk dat je dit de woningcorporatie zo snel mogelijk laat weten. Er zijn ook corporaties die zich specifiek richten op het verhuren van seniorenwoningen. Bij je inschrijving kan je een adviesgesprek aanvragen waar je de adviseurs kunt inlichten over je huidige situatie.

Reageer op ‘direct te huur’

Heb je geen behoefte aan zorg, maar wil je wel zo spoedig verhuizen naar een seniorenwoning? Kijk dan ook eens naar de woningen die de woningstichting aanbiedt onder het kopje ‘direct te huur’. Hier wordt vrijwel geen wachtlijst gehanteerd. Houd er wel rekening mee dat de huurprijzen een stuk hoger liggen dan wat je zou moeten betalen voor een sociale huurwoning. Het maandelijkse kostenplaatje wordt dus wel een stuk hoger.

Andere voorkeur van locatie

Het is een feit dat de wachtlijsten voor huurwoningen in de grotere steden een stuk langer zijn dan de kleinere plaatsen in Nederland. Wacht je al een paar jaar en heb je nog steeds geen geschikte seniorenwoning kunnen vinden? Overweeg dan ook eens om te gaan wonen in een van de omliggende kleinere plaatsen in de buurt van je familie. In sommige gevallen zijn de huurprijzen dan ook nog eens een stuk lager en je kunt dezelfde zorg en voorzieningen verwachten als in de grote stad.