Huis kopen? Dit staat jou te wachten!

Als je toe bent aan een nieuwe ruimte voor jezelf, dan is het handig om alvast rond te kijken wat er beschikbaar is. Op het moment dat jij een geschikte woning hebt gevonden, dan komen er veel dingen bij kijken. Wees hier goed voorbereid op! Middels een aantal tips kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Hypotheek

Als eerst is het erg verstandig om vooraf te weten wat de hoogte zal zijn van je hypotheek. Het kan zijn dat jouw voorkeur uit gaat naar het maximale bedrag wat je kunt lenen. Alleen is de vraag of dit wel verstandig is. Mocht je nieuwe woning 2 ton waard zijn, dan kan je dit bedrag ook maximaal lenen. Het nadeel is dat je wel een zakcentje apart gehouden moet hebben, want alle overige kosten dien je dan zelf bij te leggen. In dit geval is het altijd handig om een professional erbij te betrekken, zoals een hypotheekadviseur. Zij kunnen jou meer informatie en uitleg hierover geven.

Waar let je op bij huis kopen

Waar let je op bij huis kopen

Onderhandelen

Waarschijnlijk hoop je dat je onder de vraagprijs van je toekomstige woning kunt komen. De meeste verkopers of makelaars krikken de prijs op met een aantal duizend euro. Het is verstandig om niet meteen de hoofdprijs te bieden. Ga eens na voor welk bedrag de afgelopen maanden en jaren de woningen in dezelfde straat of wijk zijn verkocht. Op deze manier heb je een duidelijk beeld over hoeveel het huis ongeveer waard is en weet je ook rond welk bedrag je kunt zitten met jouw bod.

Kosten koper

Zoals hierboven al is beschreven: als je maximaal leent, dan moet je de overige kosten zelf betalen. Dit geldt ook voor kosten koper. Dit houdt in dat je bepaalde kosten moet maken, zodat jij eigenaar wordt van de woning. Denk hierbij aan notariskosten, advies-en bemiddelingskosten, een eventuele NGH aanvraag en taxatiekosten. Zorg er voor dat je een schatting hebt van deze kosten, zodat je hier rekening mee kunt houden in je totale uitgaven overzicht.