Wanneer je een paleis of een oud kasteel bezoekt heb je vast wel eens zien hangen, de prachtige kroonluchters, vaak van echt kristal. Kroonluchters Doen het vooral goed in ruimtes met een hoog plafond, omdat ze vrij veel ruimte innemen. Een mooie kroonluchter is vaak ook een blikvanger in een ruimte en staat heel mooi boven bijvoorbeeld een eettafel. Er zijn veel verschillende soorten kroonluchters. Er zijn grote dure kroonluchters die gemaakt zijn voor grote ruimtes, maar ook kleine kroonluchters die ideaal in een woning passen. Zo is het toch mogelijk om een beetje de grandeur die een kroonluchter toch met zich meebrengt, in je eigen huis te krijgen.
De geschiedenis van de kroonluchter
De kroonlichter is al enkele eeuwen oud. In het begin kende men nog niet de soort kroonluchters van kristal en glas zoals wij die nu kennen. De kroonluchter bestond uit twee houten latten die als een kruis op elkaar gemonteerd waren. Aan de uithoeken werd er een spijker in het hout geslagen, waarop een kaars gezet kon worden. Deze kroonluchters werden dan met een touw of een ketting aan het plafond opgehangen. Andere vormen van verlichting bestond er nog niet, dus tot zeker eind 18e eeuw waren kroonluchters alleen van kaarsen voorzien. Ter versiering werden er bergkristallen gebruikt. Pas van de 18e werd een kroonluchter een statussymbool en door de ontwikkeling van klas, werden kristal en glas gebruikt. Rond 18e eeuw kwamen ook de eerste kroonluchters, die brandden op gas op de markt. Dit was een gas, gemaakt van petroleum of paraffine, die ook in de toenmalige straatlantaarns gebruikt werden. In 1890 werd de eerste kroonluchter geproduceerd die werkte op elektriciteit. Tegenwoordig kunnen kroonluchters ook andere vormen hebben dan de klassieke kroonluchter die algemeen bekend is. Ook de verlichting wordt steeds duurzamer. Zo zijn er kroonluchters met led verlichting.
Waar op letten bij aankoop van kroonluchter
Wil je een kroonluchter kopen en je stelt geen specifieke eisen, dan kan je bij een meubelzaak al vaak een fraai exemplaar kopen. Wil je het helemaal goedkoop, dan zijn er nog de goedkopere dumpzaken. Dit zijn vaak kroonluchters van plastic of metaal en worden alleen vanwege de vorm een kroonluchter genoemd. Wanneer je echt een heel speciale kroonluchter wilt aankopen, dan kun je terecht bij een antiekzaak of een veiling. Daar wordt soms voor erg veel geld een kroonluchter aangeboden. Heel belangrijk is dan de kwaliteit. Een echte kwaliteit kroonluchter is altijd met de hand gemaakt met authentieke materialen. Let er dan op of er een echtheidscertificaat aanwezig is. Soms is het heel moeilijk te onderscheiden of je met een handgemaakte of een in de fabriek geproduceerde kroonluchter van doen hebt. Dit kun je herkennen de armaturen en de kwaliteit van het glas. Zit er verschil in de armaturen, dan is de kans groot dat deze met de hand gemaakt is. Ook de wijze van hoe het glas geslepen is, is belangrijk en bepaald voor een groot gedeelte de waarde van een kroonluchter. Bekend zijn tegenwoordig de Swarovski kristal kroonluchters, met een enorm hoge schittering.