Zelfvoorzienende plant in stolp

Iedereen die wel eens een plant in huis heeft staan, kent het probleem wel. Je schaft een schitterende plant aan, die een aanwinst is voor je woonkamer. Je probeert hem zo goed mogelijk te verzorgen, door wekelijks water te geven, af en toe bemesten en regelmatig de bladeren stofvrij maken. Maar toch na een tijdje zie je de bladeren bruin worden en na verloop van tijd gaat de plant hangen en ziet hij er verre van fris uit. Dit is een veel voorkomend probleem bij vele mensen. Je kan nog zo’n goede of dure plant aanschaffen en goed onderhouden, na verloop van tijd gaat hij nog dood, ondanks dat je veel plezier beleeft aan het verzorgen van bloemen en planten. Daar is nu een oplossing voor, met de zelfvoorzienende plant.

Wat is een zelfvoorzienende plant?

De droom van iedereen zonder groene vingers, is natuurlijk een plant die geen aandacht vraagt. Hij staat gewoon in je woonkamer mooi te zijn, zonder dat hij vraagt om water of bemesting. Veel mensen denken dat dit niet mogelijk is, omdat vrijwel iedere plant wel water moet hebben en verzorgd dient te worden. Toch zijn er nog plantjes die dit allemaal niet nodig hebben, omdat ze zichzelf heel goed kunnen onderhouden. Er zijn niet veel soorten van deze plantjes, maar de algemene naam waaronder deze bekend staan zijn airplanten, of luchtplantjes in het Nederlands. De officiële naam van een airplant is Tillandsia. Een Tillandsia heeft geen aarde en geen water nodig. Hij haalt alle voedingsstoffen uit de lucht en het licht. In de wilde natuur groeien dit soort planten in bomen en rotsen en maken ze naast hun voedingstoffen uit de lucht ook gebruik van regenwater.

Zelfvoorzienende plant in stolp

De zelfvoorzienende plant heeft geen extra water nodig

In de stolp of weckpot

De luchtplant is dus een ideale plant om in huis te hebben, zonder dat je er naar om hoeft te kijken. Wel worden dit soort planten vaak onder een glazen stolp of in een weckpot gezet. Dit staat ook nog eens leuk, maar heeft ook een praktische reden. Hij is ten eerste goed beschermd tegen invloeden van buitenaf, zoals huisdieren, maar onder een stolp kunnen de tropische klimaatomstandigheden gecreëerd worden, zoals men in de natuur gewend is. Door de warmte onder de stolp ontstaat er condensvorming en kan het plantje vanuit de lucht in de stolp alle voedingsstoffen tot zich nemen. De levensduur van een dergelijk plantje onder een stolp is zeker minimaal één jaar.

Andere soorten luchtplantjes

Naast de Tillandsia zijn er nog een paar plantjes die in aanmerking kunnen komen als een zelfvoorzienende plant onder een stolp. Zo is er de Pikkaplant. De officiële naam is de Coffea arabica plant. De naam zegt het eigenlijk al, dit is een koffieplantje, die normaal groeit in de de bergachtige streken van Ethiopië. Dit plantje brengt de arabica koffieboon voort en is het populairste luchtplantje wat veel gebruikt wordt. Wil je niet aan de luchtplantjes maar toch een plantje onder een stolp, dan kun je het beste kiezen voor een vetplantje of een cactus. Deze plantjes hebben zeer weinig water nodig en blijven altijd groen.Zelfvoorzienende plant in stolp