Kosten besparen door duurzamer te leven: 4 tips

Om diverse redenen is het voor iedereen belangrijk om steeds duurzamer te gaan leven. Dat is niet alleen goed voor het milieu en kan klimaatverandering vertragen of zelfs terugdraaien, het is ook simpelweg goed voor de eigen portemonnee. Met duurzaamheidsmaatregelen verbruikt de woning minder energie en geef je dus minder uit.

Met de volgende vier tips kan veel energie en daarmee geld bespaard worden.

  1. Tochtstrip: eenvoudig en effectief

In veel huizen kan al erg veel bespaard worden door simpelweg tochtstrips te installeren. Deze breng ja aan op alle kieren. Dit is in principe bij alle kozijnen, zelfs ramen, hoewel het hier met name bij nieuwe ruiten minder belangrijk is.

Tochtstrips in deurkozijnen zijn echter altijd erg effectief. Aan de onderzijde van de deur kan een borstelstrip geplaatst worden. De tocht die hiermee wordt tegengegaan zorgt ervoor dat warmte langer binnenblijft en je dus veel minder hoeft te stoken in de koudere tijden van het jaar. Dit zie je direct terug op je gasrekeningen.

  1. Isolatie in het dak

Heb je een pannendak, dan ligt hieronder een isolatielaag. Afhankelijk van de leeftijd van je woning kan deze door de jaren heen verouderd zijn geraakt. Hierdoor kan er via het dak erg veel warmte verloren gaan.

In veel woningen gaat de meeste warmte via het dak verloren, zeker bij een gebrek aan adequate isolatie.

Dakisolatie is relatief makkelijk aan te brengen: makkelijk dan muur- of vloerisolatie in de meeste gevallen. Is je woning al wat ouder, dan kun je een gespecialiseerd bedrijf een inschatting laten maken of je dakisolatie toe is aan vervanging.

  1. Zonnepanelen

De tijd dat zonnepanelen goed waren voor het milieu, maar niet voor je portemonnee zijn al lang voorbij. Omdat zonnepanelen steeds zuiniger worden, kun je ook steeds sneller je investering terugverdienen.

De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen ligt inmiddels op slechts 7,5 jaar. Nog niet zo lang geleden was dit vaak het dubbele bij een gemiddelde woning. Dit is dan ook het juiste moment om in te stappen met zonnepanelen: de investering heb je zo terug, waarna je veel minder kwijt bent aan je energierekening, omdat je simpelweg zelf al je energie opwekt.

Houd er wel rekening mee dat zonnepanelen onder een bepaalde hoek in een bepaalde richting geplaatst moeten worden. Helaas zijn niet alle daken even geschikt voor zonnepanelen.

energiezuinig huis

energiezuinig huis

  1. Appartementencomplex? Verduurzaming op de agenda!

Woon je in een appartementencomplex en ben je zelf de huiseigenaar, dan ben je waarschijnlijk ook lid van de vereniging van eigenaren. Ook aan het pand en in gemeenschappelijke ruimtes kunnen aanpassingen gemaakt worden die het complex duurzamer maken.

Dit kan ertoe leiden dat de VvE geld gaat besparen en er meer geld overblijft voor andere zaken, of zelfs dat je iets minder kwijt bent als huiseigenaar.