Oude meubels opknappen

We leven in het wegwerp-tijdperk. We besluiten tegenwoordig eerder om onze spullen te vervangen, dan dat we bedenken dat we ze ook kunnen opknappen. Zeker als het om oudere meubels gaat, kunnen we soms nog behoorlijk worden verrast. Vroeger werden de meubels namelijk beter gemaakt dan tegenwoordig. Veelal van houtsoorten, die tegenwoordig vaak niet meer worden gebruikt.

Oude meubels van opa en oma opknappen

Een voorbeeld: Susanne vroeg haar man Tim een paar maanden geleden of het niet eens tijd werd om een grotere eettafel te kopen. Na de geboorte van hun tweede kindje werd de huidige tafel echt te klein. Ze waren bij verschillende meubelzaken gaan kijken, maar vonden er niets dat paste bij hun interieur. Toen Tim aan zijn vader vertelde over de plannen, kwam die met een ander idee. Vader had namelijk nog een oude eettafel op zolder staan. Een degelijke, ouderwets uitschuifbare eettafel, die van zijn grootouders was geweest. Het enige probleem was dat het meubel toe was aan een fikse opknapbeurt. Samen met zijn vader was Tim er in een paar weekeinden in geslaagd om de tafel weer in de oude staat terug te brengen. De tafel bleek van donker eikenhout en paste perfect bij de andere meubels in huis. Later vond Tim’s vader op zolder ook de originele stoelen nog terug, die na restauratie weer om de oude tafel werden gezet.

 

Sommige oude meubels vragen erom om opgeknapt te worden

Oude meubels zelf opknappen

Josh woont sinds een tijdje op kamers in Nijmegen. Van familie en vrienden had hij allerlei oude meubels gekregen om zijn kamer in te richten. Een bed, een tafeltje, een paar stoelen, een oude kast. Met name de laatste was hem – hoewel handig – een doorn in het oog. Het “monster” was jaren 70 gekleurd in oranje/bruin en paste niet bij de rest. Tijdens de vakantie besloot Josh de kast op te knappen. Hij schuurde hem volledig op en ontdekte onder de verflagen prachtig grenen houtwerk. Een kast met een eigen geschiedenis, want op internet ontdekte hij hoe het meubel er oorspronkelijk had uitgezien. Met raampjes in plaats van het triplex dat iemand er ooit aan de voorkant had ingelijmd. Josh besloot de kast in de oude staat te herstellen. Hij had daarbij niet alleen plezier gehad in het opknappen van het meubel, maar was ook nog eens beretrots op het eindresultaat. Hij had dan ook besloten de kast nooit meer weg te doen.