Huis inrichting voor mindervalide

Wanneer je voor het eerst uit huis gaat, zal je er naar uit kijken om het huis in te richten. Je mag eindelijk zelf bepalen welke meubels je wil en welke kleur er op de muur komt. Maar, een huis inrichten is niet voor iedereen iets leuks. Want wat als je rekening moet houden met elk klein dingetje in huis zoals drempels en ruimte tussen meubels. Dan kan het ineens een heel stuk moeilijker worden om een huis in te richten. Gelukkig wordt er tegenwoordig steeds meer rekening mee gehouden dat mindervalide zelfstandig thuis kunnen wonen door aangepast meubilair en hulpmiddelen.

Toegankelijkheid

Ik benoemde het hierboven al, de toegankelijkheid van het huis. Want als de woonkamer en keuken volgepropt zijn met kasten, stoelen en tafels dan is het huis zeker niet toegankelijk voor een rolstoel of scootmobiel. Let op bij de inrichting van het huis dat er overal genoeg ruimte over gelaten wordt, zodat je overal met de rolstoel kan komen. Daarnaast is het ook belangrijk dat er geen drempels zijn in huis. Vaak is er bij de voor- en achterdeur een drempel en dit is natuurlijk niet handig voor iemand die een scootmobiel of rollator gebruikt. Als het niet mogelijk is om de drempels te verwijderen dan kan er een helling geplaatst worden. Wanneer er een trap in huis is en het is niet mogelijk om met de trap naar boven en beneden te gaan, kan er een traplift geplaatst worden. Voor de aanschaf en prijs van een traplift, klik hier.

kiezen voor een traplift

kiezen voor een traplift

Aangepast meubilair

Om de veiligheid in het huis te vergroten en de zelfstandigheid te bevorderen zijn er speciale hulpmiddelen en meubels ontwikkeld voor mindervalide. Zo kan er bijvoorbeeld een speciaal bankje in de douche geplaatst worden en beugels aan de muur. Ook voor in het toilet kunnen er beugels en leuningen geplaatst worden. Voor in de woonkamer zijn er speciale tafels en stoelen die verstelbaar zijn. En zo zijn er nog veel meer meubels waarmee het huis ingericht kan worden. Denk maar aan een aangepast bed, bureau, matras en kussens. Het is wel handig om eerst contact op te nemen met de zorgverzekeraar om te kijken of alle meubels vergoed worden.