Zie je wel eens berichten over woningbranden die huizen volledig onbewoonbaar maken? Iedereen weet wel hoeveel schade brand aan kan richten. Niet alleen aan huizen en spullen, maar denk ook eens aan de slachtoffers van woningbrand. Het is belangrijk om dit gevaar serieus te nemen en niet te denken: ‘dit overkomt mij niet’. We vertellen je hoe je de kans op woningbrand zo klein mogelijk maakt.
Wees alert tijdens het koken
Zeker na een lange werkdag wil het nog wel eens voorkomen dat we van alles moeten doen als we thuiskomen. Eerst maar even het eten op het gas zetten zodat er gegeten kan worden. Dat is prima, maar stel de andere klusjes dan even uit tot na het eten. Veel woningbranden ontstaan namelijk door onoplettendheid tijdens het koken. Een pannenlap die te dicht bij het vuur ligt of een vlam in de pan, er kan van alles misgaan met brand tot gevolg. Door in de buurt te blijven van het gasfornuis zie je deze gevaren aankomen en kun je op tijd ingrijpen.
Elektrische apparaten uitschakelen
Herken jij jezelf in de volgende situatie? Je zit achter je PC of laptop en er moet even een boodschap gedaan worden. Omdat je de PC of laptop straks nog nodig hebt schakel je hem niet uit, je schakelt hooguit het scherm uit. Dit soort situaties verhogen de kans op brand in huis. Elektrische apparaten veroorzaken een groot deel van de woningbranden. Probeer je daarom aan het volgende te houden: als een apparaat langer dan een kwartier niet wordt gebruikt, schakel het dan uit. Hierbij is het goed om apparaten echt volledig uit te schakelen, op stand-by is er namelijk nog steeds een verhoogd risico op brand.
Zorg voor goed en tijdig onderhoud
Sommige apparaten hebben onderhoud nodig. Besparen op onderhoud is vragen om problemen. Denk bijvoorbeeld eens aan de CV ketel. Laat ieder jaar een specialist langskomen die de CV ketel controleert en schoonmaakt. Vuil dat ophoopt in de CV ketel of onderdelen die versleten zijn verhogen de kans op brand. Denk daarnaast bijvoorbeeld aan de schoorsteen die ieder jaar een veegbeurt kan gebruiken.
Laat alleen kaarsen branden waar mensen zijn
Kaarsen zorgen voor een fijne sfeer in huis en daarom is het ook zeker geen probleem om een kaarsje aan te steken. Zorg wel dat dit in een ruimte is waar ook mensen aanwezig zijn. Een kaars is een open vuur en vormt daarom altijd een vergroot risico op brand. Vergeet ook niet om kaarsen uit te blazen bij het verlaten van de ruimte.
Als het dan toch misgaat
De kans op brand kunnen we natuurlijk niet volledig uitsluiten. Mocht het dan toch misgaan, zorg dan voor de juiste middelen om in te grijpen. Hang rookmelders op zodat je snel op de hoogte bent als er ergens in huis brand uitbreekt. Door een brandblusser is huis te nemen kun je vervolgens veel schade beperken.