Je woning verhuren: hoe vind je goede huurders?

Het verhuren van een woning is een mooie manier om een (extra) inkomen te vergaren. Daarvoor moet je echter wel goede huurders hebben. Wanneer dit niet het geval is, kan het namelijk flink veel energie, tijd en geld kosten. Maar, hoe vind je nou de ideale huurder? 

Waar voldoet een goede huurder aan? 

 Goede huurders zijn huurders die hun huur op tijd betalen zonder dat ze daar maandelijkse reminders voor nodig hebben. Maar naast de betaling van de huursom is het ook van belang dat ze de woning goed onderhouden en daarbij letten op de gemaakte afspraken. Denk bijvoorbeeld aan het onderhoud van de tuin of het schoonhouden van de woning. Achterstallig onderhoud kan namelijk schade als gevolg hebben en dat kan uiteindelijk flink in de kosten lopen. Ook een heldere, nette en correcte communicatie vanuit de huurders is een pluspunt. Daartegenover staat uiteraard dat je als verhuurder ook de afspraken naleeft en adequaat reageert op onderhoudsvragen.  

 Hoe vind je goede huurders? 

Allereerst is het van belang dat de woning er netjes uitziet. Een goed onderhouden en schone woning trekt ook sneller nette huurders aan. Controleer dus zaken als het schilderwerk en verhelp eventuele schade. Ook is het zaak dat je je in de huuradvertentie al richt op de juiste doelgroep. Als je de woning bijvoorbeeld het liefst wil verhuren aan jonge gezinnen, dan is het handig om de afstanden tot de school en de speelplaatsen te benoemen. Wil je expats dan heb je het juist over de afstand tot het centrum of het station. Een ander belangrijk advies voor de zoektocht naar goede huurders is om de potentiële huurders uit te nodigen voor een gesprek. Door elkaar face-2-face te ontmoeten kan je een betere inschatting maken van de betrouwbaarheid. Wanneer je zo min mogelijk risico wil nemen, kan je er ook goed aan doen om een verhuurmakelaar in te schakelen. Wanneer de woning bijvoorbeeld in Rotterdam of omgeving staat, zoek dan naar een verhuurmakelaar in Rotterdam. Ze kennen dan de omgeving en kunnen vaak gebruik maken van een breed netwerk aan woningzoekenden. 

woningwaarde berekenen

Wil je je woning verhuren?

Hoe houd je goede huurders? 

 Als je eenmaal goede huurders hebt gevonden is het zaak om deze vast te houden. Zorg daarom voor laagdrempelige, vlotte communicatie en wacht niet te lang met het oplossen van onderhoudsvragen. Als je huurders willen vertrekken is het vaak handig om nieuwe huurders aan te trekken uit hun netwerk. Ook de prijs speelt een rol. Met forse prijsstijgingen jaag je huurders weg. Het is verstandig om eerst de woningwaarde te berekenen en dan tot een correcte prijs te komen.