Als je gaat verhuizen, maak je een keuze waar je wilt gaan wonen. Wordt het de stad of een dorp, wordt het een stijlvolle jaren 30 woning of kies je voor frisse en strakke woning in een nieuwbouwwijk? Soms is de keuze die je moet maken ook afhankelijk van andere factoren, zoals kinderen of een nieuwe baan. Voor beide keuzes van wonen zijn voor- en nadelen.
De voordelen van een nieuwbouwwijk
Het wonen in een nieuwbouwwoning heeft pluspunten, je bent de eerste bewoner en kunt de woning vaak direct naar eigen smaak inrichtingen. Je hoeft het niet meer te verbouwen, er is geen achterstallig onderhoud en de woning voldoet aan alle eisen waar een nieuwbouwwoning aan moet voldoen, zoals goede isolering en duurzaam gebruikte materialen. Met een nieuwbouwwoning kun je er vanuit gaan dat je de eerste 5 jaar geen groot onderhoud hoeft te plegen.
Veel groen en van alle gemakken voorzien
Nieuwbouwwijken bieden een prettige leefomgeving. Er is veel groen met parken en grasvelden. Er zijn veilige speeltuintjes, goede parkeervoorzieningen en door het gebruik van autoluwe straten en wegen is er veel veiligheid. Een nieuwbouwwijk is zo ontworpen dat alle benodigde faciliteiten de buurt zijn. Winkels zijn op loopafstand en het Openbaar vervoer is goed geregeld. Dat is het voordeel van een stad die is ontworpen om compleet gebouwd te worden.
Een sociale omgeving en gezelligheid met de buurt
Waar het bij wonen in bestaande bouw zo kan zijn dat je misschien weinig contact heb met buurtbewoners, is er in een nieuwbouwwijk wel veel contact met elkaar. Waar mensen soms een afkeer hebben tegen nieuwbouwwijken, omdat het bijvoorbeeld zo afgelegen ligt, begin je wel allemaal als nieuwe bewoners op de zelfde manier. Er wordt van alles georganiseerd en jonge gezinnen komen in contact als nieuwe buren en met elkaar op de scholen en via de kinderen.