Wat kost een huis bouwen?

Wat kost een huis bouwen? Het is niet gemakkelijk om te zeggen. Er zijn een hoop randzaken die mede bepalen wat er nu allemaal komt kijken bij het stellen van een koopprijs. Je zult daarom eerst goed in overleg moeten gaan met bijvoorbeeld een specialist, alvorens je aan de slag kunt om je eigen huis te bouwen. Daarnaast is het natuurlijk ook nog de vraag of je alles zelf gaat doen, of een ploeg bouwers gaat inhuren die jou alles uit handen kunnen nemen. Een huis bouwen is een ontzettende onderneming, lang niet iedereen kan dit zomaar doen.

De bepalende factoren

De kosten om een huis te bouwen worden allereerst bepaald door de grond waarop gebouwd wordt. Als het een gewild stukje grond is, dan is de kans zeer groot dat de prijs ook een tikje hoger ligt. Is dit niet het geval, wanneer je bijvoorbeeld op het platteland gaat bouwen, dan kan het zomaar zijn dat je het voor een relatief prikkie kunt krijgen. Waar je ook goed op moet letten zijn de kosten van het materiaal. Een houten huis is een stuk goedkoper dan eentje van steen. Een huis bouwen is vaak een taak voor een bouwploeg, maar er zijn ook de echte die-hard doe-het-zelvers. Deze mannen en vrouwen wijden zich volledig aan het bouwproject.

De risico’s

Dit brengt echter ook risico met zich mee. Risico dat eigenlijk doorberekent moet worden in de prijs. Want stel dat er iets niet helemaal in orde kan zijn, dan wil je natuurlijk voorkomen dat men bij jou verhaal komt halen. De kosten om een huis te bouwen zijn dus enorm variabel. Gemiddeld genomen ligt de koopprijs in Nederland zo rond de twee ton. De kosten om het te bouwen liggen gemiddeld een kwart lager, nadat de winstmarges er vanaf zijn gehaald. Maar dat wilt dus nog wel eens verschillen.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.