Verschillende soorten schakelaars: welke is het beste voor jou?

Een schakelaar is een schakelaar, zou je misschien denken, maar als je het assortiment schakelaars bij de bouwmarkt gaat bekijken dan zie je dat de keuze groot is. Het is niet alleen belangrijk dat je nadenkt over waar je deze schakelaars wilt gaan plaatsen, maar ook hoe je deze wilt invullen. Het is de bedoeling dat gemak en functionaliteit voorop komen te staan en dat je het best mogelijke plan opstelt. Of je nu een nieuwbouwwoning aan het bouwen bent, je bent met een renovatie bezig of je wilt een kamer een beetje opknappen, je zult moeten beslissen welk schakelmateriaal je gaat gebruiken. Hier vind je een overzicht van de belangrijkste opties die je dan hebt.

Inbouw- en opbouw schakelaars

Een eerste keuze die je moet maken is of je je schakelmateriaal wilt inbouwen of opbouwen. Deze keuze zal waarschijnlijk afhangen van de klus waarmee je bezig bent. Heb je alleen een extra schakelaar nodig voor meer gemak, dan kies je voor een exemplaar dat je op de muur kunt bevestigen. Deze zijn wat duidelijker aanwezig en de kabelbuizen ook, maar je hoeft er je muur niet voor open te breken. Ben je toch al aan het slopen, met een grote verbouwing bezig of een nieuwbouwwoning aan het afronden, dan kies je voor inbouw schakelaars. Deze worden in de muur verwerkt en dat ziet er net iets netter en minder aanwezig uit.

Wissel- en serieschakelaars

Een wisselschakelaar gebruik je simpelweg om een lamp (of een ander apparaat) aan en uit te doen. Je kunt ook twee wisselschakelaars op één lamp aansluiten, bijvoorbeeld boven en onderaan de trap. Een serieschakelaar is bedoeld om meerdere lampen mee te bedienen en dat kan met één of meerdere knopjes. Vervolgens zijn er combinaties van deze twee opties beschikbaar. Zo kun je met een wissel-wissel schakelaar bijvoorbeeld op één punt de lampen in de woonkamer en gang afzonderlijk bedienen, maar kunnen ze op een ander punt, bijvoorbeeld bij de trap, tegelijkertijd worden uitgeschakeld.

Dimmers

Als je toch over schakelaars aan het nadenken bent, is het geen slecht idee om er ook een paar dimmers bij te nemen. Daarmee bedien je de felheid van het licht en kun je dus van hoofdverlichting ook sfeerverlichting maken. Deze krijgt dan een tweede functie. Dimmers zijn ideaal voor het bedienen van je licht. Als je aan het werk bent zet je de verlichting feller en ga je vervolgens televisie kijken dan zet je het laag. Je kunt met dimmers een gezellige sfeer creëren, maar ze zijn ook bijzonder praktisch.

Andere schakelaar soorten

Verder zijn er ook andere schakelaars, bijvoorbeeld voor het bedienen van mechanische ventilatie. Dit wordt vaak een driestandenschakelaar genoemd en biedt drie opties voor het bedienen van de ventilatie. Er zijn ook jaloezieschakelaars waarmee je zonwering bedient. Deze heeft vaak een draaiknop of een jaloezieknop. Denk goed na over de schakelaars die je aanschaft en je combineert gemak met functionaliteit in je woning. Denk hierbij ook eens aan het merk schakelmateriaal Gira