Een raamkozijn zelf installeren

Een raamkozijn van kunststof is gemaakt van hoogwaardige kwaliteit. Een kunststof raamkozijn gaat dan ook veel langer mee dan een kozijn van hout. Daarnaast heeft een kunststof raamkozijn minder onderhoud nodig, dan een houten raamkozijn. Afhankelijk van de plek waar het kozijn geplaatst wordt zal het kozijn daarop aangepast zijn. Een vast raam of bijvoorbeeld een dakkapel hebben een andere profiel. Omdat het kozijn helemaal aangepast is op de plek waar het geplaatst wordt, kun je het zelf makkelijk in een aantal stappen installeren. 

Een raamkozijn bestellen

Voordat je het kozijn gaat bestellen is het handig om te beslissen wat voor soort raam passend is. Een vast raam is het meest voorkomende raam. Je kunt ook kiezen om een ander raamkozijn te bestellen. Een draai kiepraam kan ontzettend handig zijn als je veel wilt ventileren. Een kiepraam kan goed genoeg zijn als je maar een beetje wilt ventileren. Als je een raam helemaal open wilt kunnen zetten dan is een draairaam of een draai kiepraam de beste keuze. Voor een raam op zolder of in een dakkapel zijn weer andere eisen belangrijk. Een dakkapel raam kun je op maat bestellen. Het is namelijk mogelijk dat het kozijn dat je wilt vervangen geen standaard maat heeft. Een dakkapel raamkozijn op maat is dan een prettige mogelijkheid. 

Het verwijderen van een raamkozijn

Het is mogelijk om zelf een nieuw raamkozijn te bestellen en te plaatsen. Het verwijderen van een raamkozijn kan in een paar stappen. Als eerste moet je naar de huidige bevestiging van het raamkozijn kijken. Afhankelijk van de plekken waar de bevestigingspunten zitten kun je het kozijn gericht verwijderen. Je begint eerst bij de omlijsting en de pleister rondom het kozijn. Dit kun je verwijderen met een beitel en hamer. Met een breekijzer kun je extra kracht zetten bij de stukken omlijsting die strak zijn bevestigd. Met schroeven zit het kozijn aan de buitenste stijlen vast. Verwijder voorzichtig het kozijn om onnodige schade en herstelwerk te voorkomen. Dit scheelt je namelijk veel tijd. Als je geen schade hebt kun je het nieuwe raamkozijn meteen plaatsen. 

raamkozijnen

Raamkozijnen laten verwijderen

Het nieuwe raamkozijn plaatsen

Nadat het oude kozijn verwijderd is zul je eerst de muren moeten inspecteren. Controleer of er geen muurisolatie of vochtwerend materiaal beschadigd is. Voer eventuele reparaties uit en zorg ervoor dat de muren netjes geïsoleerd en beschermd zijn, voordat je het nieuwe raamkozijn gaat plaatsen. Voordat je het kozijn gaat plaatsen moet je controleren of alles waterpas is. Zet het kozijn op de plek en stel hem bij. Gebruik een houten wig om het kozijn tegen het latei te plaatsen. Je zet de houten wig tussen de vensterbank en het kozijn. Hoe je het kozijn verder bevestigt is afhankelijk van de plekken van de scharnieren. Een draairaam bevestig je natuurlijk anders dan een kiepraam. Dit staat vaak op de installatie papieren die bij de bestelling van je raamkozijn horen. Voor de laatste stap van de installatie heb je ankers, pluggen, een hamer en beitel nodig. Je kunt met de hamer en beitel gaten kappen voor de kozijnpluggen. Met de ankers en pluggen kun je het raamkozijn vastzetten.