5 tips om veilig te verbouwen

Klussen kan uiteraard iets heel leuks zijn. Als je na een lange dag ploeteren met de handen in je zij naar je eigen creatie kijkt, voel je niets anders dan trots en blijdschap. Tegelijkertijd kan klussen echter ook iets gevaarlijks worden wanneer je niet goed op let bij de uitvoering. Jezelf bezeren tijdens een kleine verbouwing wil natuurlijk niemand. Zo moet je letten op de kleding die je aantrekt, het materiaal dat je gebruikt, evenals het gereedschap, waar je de klus uitvoert en natuurlijk het verwerken van je bouwafval. Voor die laatste kun je bijvoorbeeld al naar de milieustraat gaan of een speciale bouw- en/of grofvuil container bij Puincontainershop huren. Veel om over na te denken dus. 

1. Kledingkeuze 

De eerste stap in het veilig uitvoeren van een klus is het kiezen van veilige kluskleding. Tijdens het werken kunnen spijkers nogal eens verloren raken, of kan er een hoop lawaai ontstaan. Overweeg daarom het opzetten van gehoorbeschermers of het dragen van schoenen met stalen neuzen. Ook kunnen rondvliegende splinters gevaarlijk zijn, dus draag een veiligheidsbril en handschoenen. Een helm is ook nooit verkeerd. 

2. Stabiele ladder of hoogwerker 

Evenals de juiste kleding, moet je ook zorgen dat je vanaf de juiste plekken werkt. Ga niet hals over kop op een bureaustoel staan, maar kies voor een stevig trapje. Ook een hoogwerker kan wonderen doen in vergelijking met een ladder. 

3. Gereedschap

In diezelfde trant is het verstandig om zeker te weten dat je het goede gereedschap gebruikt. Zorg er altijd voor dat je gereedschap goed onderhouden is en voor het doeleind dat je gebruikt bedoeld is. Om dit zeker te weten kun je het altijd huren. 

boren

Veilig omgaan met een boormachine

4. Werk buiten 

Als je gaat zagen, schuren of lassen kun je dit altijd het beste buiten doen. Rondvliegende splinters en gevaarlijke stoffen kunnen schadelijk zijn voor je longen. De frisse buitenlucht is daarom altijd beter dan binnen werken. 

5. Verwerken van bouwafval 

Buiten een zekere veiligheid tijdens de klus, moet die er ook achteraf zijn. Het verwerken van vuil is net zo belangrijk als het realiseren van jouw verbouwing zelf. Er kunnen een hoop verschillende soorten afval ontstaan tijdens het klussen. Je kunt natuurlijk een aanhanger huren en naar de stort op- neer rijden. Maar het is misschien gemakkelijker om een puincontainer te regelen en die voor de deur te zetten. Wil je een bouwafval container huren in Amsterdam of in een andere drukke stad? Dan is het vaak verplicht om daar melding van te maken bij de gemeente, indien de container op gemeentelijke grond geplaatst wordt.