De valkuilen bij het kopen van een huis

Een huis kopen is een ontzettend belangrijke gebeurtenis in je leven. Er komt veel bij kijken, en zeker als het je eerste huis is, is het fijn om tips en adviezen te krijgen. Zo weet je zeker dat je geen belangrijke zaken vergeet, en dat je met een gerust hart het proces kunt doorlopen. Maar er zijn ook een aantal valkuilen waar je rekening mee moet houden als je een eerste huis koopt. Je wil natuurlijk niet dat je achteraf ergens spijt van krijgt bij de aankoop van een huis. Daarom zetten wij een aantal grote valkuilen voor je op een rijtje. Zo kun je ze op tijd herkennen en er iets aan doen!

De eerste indruk

Dit is een psychologische valkuil waar veel kopers mee te maken krijgen. Als je een bezichtiging hebt, is een eerste indruk vaak ontzettend snel gemaakt. En vaak is de eerste indruk niet eens gebaseerd op de belangrijke feiten van het huis. Een eerste indruk bestaat namelijk vaak uit een lekkere geur, of een warm zonnetje wat naar binnen schijnt. Deze eerste indruk wordt vaak ook nog eens overdreven in je hoofd, wat het effect nog eens versterkt. Maar deze valkuil kan natuurlijk ook averechts werken. Zit er een sombere kleur op de muren? Of vind je de meubels heel lelijk? Dan is de eerste indruk heel slecht, waardoor je het huis vaak meteen al niet meer wil. Maar het zou zomaar kunnen zijn dat je je droomhuis hierdoor laat varen! Andere meubels en een nieuw likje verf op de muur kunnen namelijk al een groot verschil maken.

Bezichtigingen

Ook doen veel huizenkopers te weinig bezichtigingen. Een huis kan zomaar bij een tweede bezichtiging veel minder mooi zijn dan je dacht, mede door de valkuil van de eerste indruk. Doe dus altijd meerdere bezichtigingen voordat je besluit om een huis te kopen. Zeg tijdens de bezichtigingen ook geen domme dingen, zoals het noemen van het feit dat je makkelijk boven de vraagprijs kunt bieden. Voor je het weet ben je een dief van je eigen portemonnee!

valkuil kopen huis

Weet jij wat de valkuilen zijn van het kopen van een woning?

Gesprek met de hypotheekadviseur

Doe nooit een bod zonder dat je een gesprek hebt gehad met de hypotheekadviseur. Pas als je weet wat jouw maximale hypotheek wordt, kun je een slim bod uitbrengen. Het lijkt verleidelijk om snel een bod uit te brengen als er ook andere kopers interesse hebben in het huis. Maar het is altijd belangrijk om voldoende inzicht in je financiën te hebben en goed na te denken voordat je een bod uitbrengt.

Scherp onderhandelen

Goed onderhandelen kan je veel geld schelen. Maar veel kopers zijn van nature geen goede onderhandelaars. Daarom kun je een makelaar inschakelen om dit klusje voor je te klaren. Makelaars zijn erin gespecialiseerd om te onderhandelen en kunnen zorgen voor de beste prijs. Bovendien verwachten verkopers het van een makelaar dat hij scherp onderhandelt, en als je dit zelf doet kan dit de band verslechteren. Als je op zoek bent naar een makelaar in Roosendaal kun je terecht bij Ludo van der Eijken.