De beste koffie voor thuis

Koffie is één van de meest gedronken soort drank waar ook ter wereld. Doordat er cafeïne inzit, zijn veel mensen ook letterlijk verslaafd aan het drinken van koffie. Koffie wordt gemaakt van koffiebonen. Deze koffiebonen worden gedroogd en daarna gebrand. Deze koffiebonen na branding kunnen gebruikt worden voor de koffie die wij kennen. Het kan met bonen die je zelf in een automaat maalt, maar je kan ook reeds gemaalde koffie in de supermarkt kopen. Er zijn twee soorten koffiebonen, die elk een eigen typische smaak hebben: Arabica en Canephora. De laatste wordt in de volksmond ook wel Robusta genoemd. De Robusta koffieboon heeft maar liefst 70% meer cafeïne dan de Arabica koffieboon. Omdat deze dus zo sterk is, zullen de meeste koffiesoorten die wij kennen uit Arabica bonen bestaan, soms in combinatie met een percentage Robusta bonen. Wat is voor thuis de beste soort koffie? Dat hangt eigenlijk helemaal van je eigen smaak af, maar hier volgen enkele soorten koffie:

Espresso

Espresso is zeer geconcentreerde koffie met een sterke smaak. Dat is ook de reden dat je espresso altijd uit hele kleine koffiekopjes drinkt. De espresso is vooral populair in Italië, waar je overal espresso kan krijgen. Van de espresso bestaan ook weer varianten, zoals de de doppio, een dubbele espresso. De Ristretto daarentegen is een espresso, waar minder water gebruikt wordt en dus extra pittig is.

Cappuccino

De cappuccino is één van de populairste koffiesoorten die in Nederland wordt gedronken. In Italië is dit een typische koffie die voor het ontbijt gedronken wordt. De cappuccino bestaat uit drie gelijke delen espresso koffie, melk en melkschuim, waar het de melkschuim heel belangrijk is.

De beste koffie voor thuis

Cappuccino is een Italiaanse koffiebereiding

Latte machiatto

Deze koffie wordt hier ook wel ‘koffie verkeerd’ genoemd. Dit komt omdat er espresso aan opgeklopte melk wordt gegoten en niet andersom. De koffie bestaat dus vooral uit melkschuim, zodat je een lichte koffiesmaak krijgt.

Caffè lungo

deze koffie noemt men ook wel een lange espresso. In plaats van 25 seconden, zoals bij een espresso wordt er 60 seconden lang water bijgegoten. Dit maakt de espresso lichter van smaak.

Caffè Corretto

Dit is een espresso met een scheutje likeur erin. Een typische koffie waarbij je kan experimenteren, want eigenlijk kan het voorzien worden van alle soorten likeuren.

Er zijn nog vele anders soorten koffie, zoals de gewone filterkoffie die iedereen wel kent. Alles hangt dus van je eigen smaak af.

Leave a Reply

Your email address will not be published.