De keuken is belangrijk onderdeel van een woning. Er wordt dagelijks gebruikgemaakt van deze ruimte om eten te bereiden. Ook is de keuken vaak de plaats waar voedselvoorraden worden opgeslagen en serviesgoed wordt opgeborgen. Hoe kun je je keuken op een goede manier indelen? Met welke zaken dien je rekening te houden om het koken zo leuk en veilig mogelijk te maken? Met de onderstaande tips kun je de keuken op een praktische manier inrichten.
De vorm van de keuken
Afhankelijk van de ruimte die je in jouw woning beschikbaar hebt voor een keuken, kies je een model. Wanneer je een kleine woning hebt of slechts een smalle ruimte beschikbaar hebt, dan kies je het best voor een I-vormige keuken. Op deze manier neemt de keuken maar een zijde in beslag, zodat je voldoende ruimte overhoudt om je goed te kunnen bewegen. Wanneer je een groot oppervlak hebt voor de keuken, dan zou een U-vormig exemplaar ideaal zijn. Je kunt dan eenvoudig duidelijke ‘afdelingen’ inrichten, waaronder de voorraadkasten en het kookgedeelte. Als tussenoplossing in een rechthoekige ruimte, zou een L-vorm het best tot zijn recht komen.
Deel je keuken in zones in
Om het koken en alles wat daarbij hoort overzichtelijk te houden, is het aan te raden om je keuken in vijf verschillende zones in te delen. De eerste is de voorraadzone. Hier worden levensmiddelen opgeslagen. Dan is er de opbergzone. In deze zone staat serviesgoed en bewaar je je bestek. In de spoelzone bevindt zich de spoelbak. Hier was je onder meer groenten en doe je de afwas. Zorg ook voor een afvalemmer, zodat je groenteafval direct kunt weggooien. De voorbereidingszone ligt idealiter tussen de spoelbak en de kookplaat. Dit is de werkplaats voor bijvoorbeeld het snijwerk van groenten en het kruiden van vlees. Tot slot heb je de kookzone met kookplaat of gasfornuis, waarin je er zoals de naam al aangeeft, kookt en bakt.
Houd het praktisch
Om zo praktisch mogelijk te werken, is het zaak om van tevoren na te denken over de inrichting van je keuken. Zo zet je de spullen die je vaak gebruikt op een makkelijk bereikbare plaats. Zorg ook dat de spullen in de zone staan waar ze thuishoren. Zo staan pannen en ander kookgerei in de kookzone, terwijl je kruiden en vleesmessen in de voorbereidingszone staan. Zorg dat er niet al te veel afstand tussen de spoelzone en de voorbereidings- en kookzone is. Als je met gewassen, en dus natte, groenten een eind door je keuken moet lopen, dan lekt er waarschijnlijk water op de vloer. Dit maakt dat je onnodig extra schoonmaakwerk hebt.
Zorg voor een veilige werkplek
Veiligheid in de keuken is ook een belangrijk aspect. Hier kun je op verschillende manieren rekening mee houden. Zo is het veilig om apparatuur als een over of magnetron niet boven ooghoogte te laten plaatsen. Je kunt je voorstellen dat wanneer je een hete ovenschotel boven je hoofd uit de oven moet halen, dit risico’s met zich meebrengt. Veiligheid houdt echter ook in dat schoonmaakmiddelen, messen en dat soort zaken veilig worden opgeborgen wanneer er kinderen in je huishouden aanwezig zijn.