3 tips voor een betere nachtrust

Een goede nachtrust is belangrijk, dat weet iedereen. Toch zijn er maar weinig mensen die tegenwoordig het beste uit hun nachtrust halen. We stappen vaak veel te laat in bed en gaan er ook weer te vroeg uit. Als we daarbij ook nog eens de verschillende wakkere momenten in de nacht optellen, vallen de daadwerkelijke uurtjes diepe slaap ontzettend tegen. Maar wat kan je doen om je nachtrust te verbeteren? De slaapkamer en het bed spelen hier een belangrijke rol bij. Ben jij toe aan een gezond slaappatroon? Lees dan snel verder.

 

De slaapkamer behoort tot één van de belangrijkste kamers in huis. Hier breng je, als het goed is, verreweg de meeste tijd door. Daarom moet het inrichten van de slaapkamer niet al te licht worden opgevat. Ben jij benieuwd hoe je het beste uit jouw nachtrust kunt halen? En wil je weten hoe je de slaapkamer optimaliseert? Wij geven 3 tips!

1.      Vernieuw je matras

Een matras heeft natuurlijk niet het eeuwige leven. Deze zal na verloop van tijd zijn flexibiliteit en stevigheid verliezen. Maar wanneer vervang je je matras? Bij het beantwoorden van deze vraag ben jij de belangrijkste graadmeter. Wanneer deze zijn kwaliteit verliest, kan je dit al snel merken doordat er fysieke ongemakken ontstaan. Je staat steeds vaker op met hoofd- en rugpijn en je slaap wordt vaak verstoord. Daarnaast kan je het vaak ook met het blote oog zien. Sla het dekbed maar eens weg en controleer het matras op kuilvorming. Als er kuilen aanwezig zijn is dit een goede indicatie dat de stevigheid en vering van het matras verdwenen zijn. Een goed moment om jouw matras te vernieuwen!

 

Blijf je te lang op een oud matras liggen? Dan krijg je niet alleen met veel fysieke ongemakken te maken, maar zal ook de nachtrust onnodig verstoord worden. De levensduur van een matras is heel verschillend. Afhankelijk van het gebruik en de kwaliteit van het matras gaat deze gemiddeld zo’n 8 tot 10 jaar mee.

nieuw matras

Hoe kan ik het beste uit mijn nachtrust halen?

 

2.      Een fijn slaapklimaat

 

Om in een diepe slaap te vallen is het belangrijk dat het slaapklimaat optimaal is. Je zal vast wel eens gemerkt hebben dat het heel lastig is om in slaap te vallen als het te warm of te koud is. Dit komt omdat je hersenen het lichaam afkoelen om in slaapstand te komen. Tijdens zeer warme en plakkerige nachten kan het lichaam de warmte slecht kwijt, waardoor je dan ook veel onrustiger slaapt. In de wintermaanden is de temperatuur vaak te laag, waardoor het lichaam eerst hard moet werken om je op de juiste temperatuur te krijgen. Een goed dekbed van weidswonenenslapen.nl kan gelukkig al een groot verschil maken.

 

Kies bij voorkeur voor een 4-seizoenen dekbed. Zo beschik je over 2 dekbedden die zowel los van elkaar als aan elkaar vast kunnen worden gebruikt. In de zomer geniet je van een heerlijk en luchtig enkel dekbed en in de winter van een fijne extra deken.

 

3.      Creëer meer rust in de slaapkamer

 

Ook het optimaliseren van de slaapkamer speelt een belangrijke rol bij het verbeteren van de nachtrust. Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Dat geldt ook voor de slaapkamer. Probeer deze dan ook zo netjes mogelijk te houden, zodat je makkelijker en rustiger in slaap kunt komen. Ook bij het decoreren van de kamer geldt: less is more. Overdrijf niet en zorg dat ieder decoratiestuk een daadwerkelijke functie heeft. Zo voorkom je een rommelige uitstraling.