Zolder renoveren: inspiratie voor een praktische en stijlvolle zolder

Het is soms lastig om een zolder in te richten. Er is sprake van schuine wanden en in veel gevallen is het een kale, donkere ruimte zonder vloerbedekking en met onbewerkte, kale muren. Om deze reden verandert een zolder veelal in een rommelruimte om alle overtollige dozen in op te bergen. En dat terwijl er juist zo veel potentie in een zolder kan zitten! Deze ruimte kan een ware toevoeging aan een huis zijn – een extra kamer. Denk daarom eens aan de zolder renoveren. Hoe zou jij een extra kamer inrichten als je alle keuze had?

zolder renoveren

Zolder renoveren tot een praktische ruimte

Wie zegt dat praktisch en stijlvol niet samengaan? Een zolder kan heel gezellig worden ingericht en ook nog eens heel handig zijn voor bepaalde activiteiten of bezigheden. Zou jij graag een plekje voor jezelf willen hebben waar je helemaal tot je zelf kan komen? Of zou een extra slaapkamer voor logées wel van pas komen? Ook als je ervoor kiest om de zolder als opslag te gebruiken, dan kan deze nog wel ingericht worden met een fijne sfeer. Je wilt immers toch dat je hele huis er netjes en opgeruimd uit ziet? Wij hebben een paar doeleinden waarvoor je jouw zolder kan inrichten op een rijtje gezet:

Ontspanningsruimte
Een plek om volledig tot rust te komen is altijd fijn. Zo’n plek in je eigen huis hebben is zelfs nog beter! Maak een rustgevende zithoek met veel kussens, kleden en plaids in neutrale kleuren om een knusse en rustgevende sfeer te creëren. Een hangstoel die aan een steunbalk kan hangen zou helemaal ideaal zijn. Vergeet ook niet de sfeermakers zoals (geur)kaarsen, lantaarns en sfeerverlichting. Dit is de perfecte ruimte om een goed boek te lezen, een dutje te doen of yoga en meditatie te beoefenen.

Extra slaapkamer
De zolder renoveren naar een logeerkamer? Altijd handig om een extra slaapkamer in huis te hebben. Logées hoeven niet meer op de bank te slapen, en in het geval van eventuele gezinsuitbreiding ben je helemaal voorbereid. Een zolder is makkelijk knus te maken doormiddel van een lichte basis met een heerlijk comfortabel bed. Decoreer met veel kussens, plaids, vloerkleedjes en lichtslingers (deze kunnen prima aan steunbalken hangen!). En aangezien een logée geen hele garderobekast nodig heeft, kan jij deze gebruiken voor bijvoorbeeld winterjassen of andere kleding die je tijdelijk niet nodig hebt. Win-win situatie!

Opslag
Zelfs als je ervoor kiest om de zolder als opslag te gebruiken, hoef je echt niet een verzameling aan dozen in een donkere muffe ruimte voor je te zien. Maak een frisse, lichte ruimte met een makkelijk schoon te maken vinylen vloer. Vul de ruimte met kasten waar alle spullen in opgeborgen kunnen worden. Onder een schuin dak kan een maatwerk kast komen, of gewoon een simpele lage ladekast. In het geval van een dakraam vormt zo’n ladekast zelfs een leuke vensterbank om een plantje op te zetten. Op deze manier heb je een nette, opgeruimde ruimte, terwijl je toch alle rommel en de kerstspullen er in kwijt kan.