Waar kan ik zonnepanelen plaatsen?

Overweeg jij om zonnepanelen aan te schaffen? Indien jij als doel stelt om met de zonnepanelen zo veel mogelijk zonlicht op te vangen is het belangrijk om goed na te denken over de ligging. De locatie van de zonnepanelen is doorslaggevend voor de hoeveelheid zonnestralen die kunnen worden opgevangen. Een plek in de schaduw is bijvoorbeeld niet handig. Zorg ervoor dat de zonnepanelen niet onder de schaduw van een boom komen te liggen, dit zal namelijk ten koste gaan van het rendement dat je kunt behalen. Hoe groter het rendement is, hoe eerder je de kosten van zonnepanelen kunt terugbetalen. 

Schuin of plat dak

Een andere variabele die een rol speelt bij het plaatsen van de zonnepanelen bestaat uit het dak. Het is belangrijk om te weten of er sprake is van een schuin of plat dak, aangezien je de zonnepanelen vervolgens op de juiste manier dient te plaatsen. Bij een schuin dak is het van belang om de zonnepanelen te plaatsen in een hoek van 35 graden. Voor een plat dak gelden weer andere criteria, die betrekking hebben op de hoeveelheid zonlicht dat kan worden opgevangen. Je kunt hierbij advies krijgen van zonnepanelen experts.  

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Monteren 

Het is mogelijk om de zonnepanelen in het dak te monteren. Hierbij kun je gebruik maken van verschillende methoden. Er is namelijk sprake van een montagesysteem, waarbij de panelen over een speciaal frame beschikken die overlappend is. Dit frame is vergelijkbaar met de functie van de dakpan. Het is mogelijk om de zonnepanelen op geheel zelfstandige wijze te monteren, indien je kiest voor de juiste methode. Lees daarom voorafgaand aan de klus voldoende om fouten te voorkomen. Je kunt tevens besluiten om een expert in te zetten. 

Kosten van de zonnepanelen 

De kosten van de zonnepanelen zijn afhankelijk van de persoonlijke keuzes die jij maakt. Denk hierbij aan de kwaliteit van de zonnepanelen of het vermogen. De kosten kunnen echter binnen het financieel budget blijven dat jij stelt. Vaak liggen de kosten rond de 5000 euro. Een groot bedrag dat jij echter in een aantal jaren kan terugverdienen, waardoor de keuze voor zonnepanelen tevens een investering is. Verder kan je ervoor kiezen om subsidie aan te vragen.