VBO makelaar

Belangenvereniging VBO Makelaar
De tijd dat de huizenmakelaardij het terrein was van snelle jongens die via niet altijd even doorzichtige praktijken snel geld verdienden op de golven van de huizenbubble, ligt alweer een tijdje achter ons. Afgezien van het feit dat er een andere marktsituatie is ontstaan door de economische crisis, is er over het algemeen sprake van een betere regulering en organisatie van deze branche. Belangenverenigingen voor taxateurs en makelaars, zoals de in 1985 opgerichte Vereniging Bemiddeling Onroerend (VBO) hebben daar een belangrijke rol bij gespeeld.

Wat doet VBO Makelaar
VBO is in Nederland de op een na grootste brancheorganisatie voor professionele makelaars en taxateurs in onroerend goed. VBO Makelaar behartigt de belangen van haar ongeveer 1000 leden, onder meer richting politiek en overheid. Daarnaast biedt VBO Makelaar haar leden praktische ondersteuning in dienstverlening en kennis. Behalve met de particuliere woningmarkt houdt VBO Makelaar zich ook bezig met bedrijfsmatig vastgoed en met agrarisch vastgoed.

Zelfregulering helpt de branche vooruit
VBO Makelaar is vanaf het begin voorstander geweest van afschaffing van de beëdigde makelaar. Zij vond het belangrijker de kwaliteit en integriteit van de branche te waarborgen door het stellen van gedragsregels via de weg van zelfregulering. Daarvoor heeft de vereniging dan ook – na de daadwerkelijke afschaffing van de beëdiging in 2001 – intensief gelobbyd. Zo stond VBO Makelaar aan de basis van de drie-dagen-bedenktijd regeling en hielp zij mee aan meer transparantie rond de scheiding van aankoop- en verkoopmakelaar. Ook heeft zij eisen en regels ontwikkeld waaraan haar leden moeten voldoen. Integriteit, een hoog kennisniveau en kwaliteit staan daarbij centraal.

Voor een toekomstbestendige sector
Het is een goede zaak als de sector aan dit soort zaken ook in de toekomst aandacht blijft besteden. Het consumentenvertrouwen in de koopwoningmarkt is weer terug aan het komen en de branche kan daar in mee, mits zij haar zaken goed op orde heeft en houdt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.