Van huur- naar koophuis

Dit verandert er als je van huurhuis naar koopwoning gaat

Veel Nederlanders kiezen er vroeg of laat voor om een huis te kopen. Niet gek, omdat je dan immers de hypotheek aflost en het huis vroeg of laat voor heel goedkoop bewoonbaar is. Toch bega je een hoop financiële veranderingen wanneer je van huurhuis naar koopwoning gaat. Wat deze allemaal precies zijn kan je lezen in dit artikel!

Extra verzekeringen

Het huis dat je gekocht hebt of gaat kopen is (straks) echt van jou! Je bent er dus ook zelf verantwoordelijk voor. Het kan hierbij verstandig zijn om ook een aantal verzekeringen af te sluiten. Neem bijvoorbeeld een opstalverzekering, die dekt bijvoorbeeld brandschade en een aantal andere schades aan je huis. Daarnaast is het ook slim om een inboedelverzekering af te sluiten. Als je die al had is het slim om te bekijken of er niets veranderd dient te worden.

Van huur- naar koophuis

Van huur- naar koophuis is een spannende stap! Maar wel een hele leuk waar je volop van kunt genieten.

Eigenwoningforfait

Als eigenaar van een koopwoning moet je rekening houden met het zogeheten eigenwoningforfait. Misschien komt dit woord je helemaal niet bekend voor. Helemaal geen nood. Het eigenwoningforfait is een fictief bedrag dat je jaarlijks bij de aangifte op dient te tellen in de eerste box. Dit verlaagt de hypotheekrenteaftrek. Het forfait is een bepaald percentage dat dus samenhangt met de waarde van het huis waarin je woont.

Het onderhouden van het huis

Bij veel mensen schiet dit er nog wel eens te binnen, maar het is zo belangrijk! Als huurder worden eventuele tekortkomingen aan het pand opgeknapt door de verhuurder. Als koper ben je zelf verantwoordelijk voor je stekje. Laat bepaalde reparaties dus niet te lang liggen maar knap ze gewoon op. Een goede tip is om ieder jaar een bepaald bedrag vrij te houden voor reparaties. Dit zorgt er namelijk niet alleen voor dat je prettiger woont, ook als je het huis in de toekomst wil gaan verkopen sta je sterker in je schoenen. Een mooi huis levert immers meer geld op.

Leave a Reply

Your email address will not be published.