Huis kopen: wel of geen bouwkundige keuring?

Voor nieuwe eigenaars is de term ‘verborgen gebreken’ een van de meest gevreesde. Het is natuurlijk verschrikkelijk als jij in je net nieuwe huis wilt intrekken en er achter komt dat er nog flink wat moet gebeuren. Hoe je dit verschijnsel kunt voorkomen? Vraag een bouwkundig rapport aan en je weet precies wat je te wachten staat.

In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten over een bouwkundige keuring.

Waarom een bouwkundig rapport? 

Bij het kopen van een huis komt natuurlijk veel kijken. Er gaan veel emoties gepaard met de nieuwe situatie en er zijn veel dingen die je moet regelen voordat alles rond is. Soms weten mensen niet eens meer waar ze nou allemaal op moeten letten. Laat staan dat je bij een bezichtiging even naar de staat van de kozijnen gaat kijken. Daarom is het voor iedereen super verstandig om een bouwkundig expert erbij te halen voor een bouwkundige keuring. 

Hoe gaat een bouwkundige keuring?

Ook al lijkt het huis op eerste gezicht super netjes, er kunnen toch wat onderliggende gebreken zijn. Sommige gebreken zijn simpelweg niet meteen zichtbaar en zal alleen een bouwkundig expert opvallen.

Als je besluit om een bouwkundig expert zoals Huiskeur erbij te halen dan zal hij of zij door middel van een visuele inspectie het huis onder de loep nemen. Er wordt dan gekeken naar eventueel achterstallig onderhoud. Denk hierbij vooral aan de kozijnen, deuren, ramen, vloeren of de schoorsteen. Er wordt ook gekeken naar de staat van elektra en of er ergens zich asbest bevindt.

Aan de hand van alle bevinden van de bouwkundige expert stelt hij een bouwkundig rapport op. Hierin staan al deze gebreken samen met de kosten van de verbeterpunten. Jij weet dan precies hoeveel geld je nog meer kwijt bent na de aankoop van het pand. Dus vraag een bouwkundige keuring aan. 

Bouwkundige keuring

Bouwkundige keuring uitvoeren in een woning.

Is een bouwkundige keuring verplicht?

Het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring is meestal niet verplicht, maar altijd verstandig. Een bouwkundige keuring is verplicht bij een hypotheek met NHG, als de taxateur achterstallig onderhoud van meer dan 10% van de woningwaarde constateert of als de taxateur adviseert om een bouwkundig rapport op te laten stellen.

Er wordt vaak gedacht dat een bouwkundige keuring vooral bij oude woningen verstandig is. Echter is het zo dat elke woning vanaf het moment van oplevering onderhoud nodig heeft. Gebeurt dit niet? Dan is er sprake van achterstallig onderhoud. Ook bij relatief nieuwe woningen kun je als koper te maken krijgen met achterstallig onderhoud en gebreken.