Wilt u uw woning op een duurzame manier verwarmen? Een warmtepomp is één van de oplossingen die bijdraagt om co2 neutraal te worden. De warmtepomp is de vervanger van de cv-ketel die langzamerhand verdwijnt uit woningen en bedrijfspanden. In deze blog vertellen we alles wat u moet weten over warmtepompen en wat de aanschaf van een warmtepomp nou voor u kan beteken.
Wat is een warmtepomp?
Een warmtepomp is een apparaat waarmee op een duurzame manier elektrisch uw huis wordt verwarmd. In plaats van het cv-leidingwater of de lucht verwarmen met stroom, onttrekt de warmtepomp warmte, uit bijvoorbeeld de bodem, buitenlucht of zonnepanelen op uw dak. Het systeem van de warmtepomp wekt met ongeveer 1kWh stroom, 4 kWh warmte op onder de juiste omstandigheden. We leggen u nu in 5 stappen uit hoe dit in zijn werk gaat (voorbeeld van een lucht/waterpomp):
- Er stroomt lucht door het buitengedeelte van de warmte pomp
- In het buitengedeelte zit een vloeistof met een heel laag kookpunt, en door de lucht gaat de vloeistof koken en verdampt.
- De damp wordt opgevangen in het binnenste gedeelte van de warmte pomp, waar het wordt samengeperst waarbij de temperatuur stijgt tot 40 graden.
- De samengeperste warmte wordt overgedragen aan de centrale verwarming en verspreid door uw huis via speciale radiatoren of wand- en vloerverwarming de warmte.
- Als de warmte is afgegeven stroomt de afgekoelde vloeistof weer naar het buitendeel van de warmtepomp en begint het proces weer bij stap 1.
Op deze manier wordt uw woning op een duurzame manier verwarmd!
Wat kost een warmtepomp?
Een warmtepomp is vaak een flinke investering. Een kleine warmtepomp is soms te koop voor minder dan 1000,- terwijl een krachtige warmtepomp wel 20.000 kan kosten. Vraag hier advies op maat aan en kijk wat interessant is voor uzelf.
Voordelen- en nadelen van een warmtepomp
Hier nog even op een rijtje wat de voor- en nadelen zijn van een warmtepomp.
Voordelen
- Warmtepompen zijn duurzaam en er is weinig stroom nodig om uw huis te verwarmen
- Prettige en constante manier van verwarmen
- Geen koude voeten met vloer verwarming
- Een warmtepomp kan ook koelen
- Het is bewezen technologie en grootschalig toegepast in Japan en Duitsland
Nadelen
- Aanschaf van een warmtepomp kan wat hoog zijn.
- Voor een warmtepomp is ook goede isolatie nodig.
- Een warmtepomp neemt veel ruimte in beslag.
- Sommige waterpompen maken geluid.