Vocht speelt in elke woning een uitermate belangrijke factor. Het is in de praktijk dan ook zeer belangrijk om er rekening mee te houden dat bepaalde handelingen of bijvoorbeeld werkzaamheden die je aan je huis gaat uitvoeren als gevolg kan hebben dat vocht zich kan gaan manifesteren. Isoleren is één van de werkzaamheden waarbij je extra aandacht zal willen besteden aan het aanwezige vocht in de woning en de manier waarop deze zich mogelijks zou kunnen gaan doorzetten tot in de folie of isolatielaag. Het toepassen van een zogenaamde dampremmende folie kan in bepaalde situaties alvast bijzonder interessant zijn. Wil jij hier graag meer over te weten komen? Dan moet je vooral verder lezen!
-
Wat is een dampremmende folie?
In tegenstelling tot bij een damp-open folie dient er bij een dampremmende folie voor te worden gekozen om de folie aan te brengen aan de warme kant van de constructie. De warme kant bevindt zich bij dakconstructies ten allen tijde onder het isolatiemateriaal. In het geval van gevels gaat het hierbij dan om de binnenkant.
-
Is een dampremmende folie altijd de beste oplossing?
Ondanks het feit dat een dampremmende folie plaatsen zeker een aantal uitermate interessante voordelen met zich meebrengt moet het gezegd dat ze lang niet altijd de beste keuze is, integendeel. In bepaalde gevallen is het namelijk zo dat ze ervoor zorgt dat het vocht door het toepassen van de folie wordt ingesloten. Met andere woorden, op deze manier krijgt de vorming van schimmel in de constructie van het gebouw eigenlijk vrij spel. Het spreekt voor zich dat dit niet meteen de bedoeling is, integendeel.
Een bekend voorbeeld van een situatie waarin het niet wordt aangeraden om gebruik te maken van een dampremmende folie is wanneer er sprake is van een dakbedekking onder de vorm van bitumen of EPDM. Alle materialen die vanwege hun eigenschappen vocht kunnen blokkeren vormen in principe een niet onbelangrijk risico. Dit geldt dus ook voor een dunne laag purschuim en voor bijvoorbeeld een dampremmende folie die eerder reeds onder de dakpannen is geplaatst. Hier moet je dan ook absoluut rekening mee houden.
-
Voorkom dauwpunten met een dampremmende laag
De hierboven aangegeven informatie klinkt nu natuurlijk wel behoorlijk negatief. Toch is het zo dat een dampremmende laag aanbrengen in de praktijk zeker een interessant voordeel met zich meebrengt. Het aanbrengen van een dampremmende laag zorgt er namelijk in de praktijk voor dat je zogenaamde dauwpunten kan voorkomen. Op het ogenblik dat er sprake is van een tijdelijke verhoogde dampproductie in de ruimte die zich onder het dak bevindt zal de hoeveelheid damp niet meteen door de constructie heen naar buiten worden gediffundeerd. Deze damp zal dan ook in de praktijk sterk worden afgeremd door de dampremmende laag waarvan sprake is. Het is in het bijzonder de hoge U-waarde die dit mogelijk maakt. Deze informatie maakt het meteen duidelijk, het is in de praktijk altijd uitermate belangrijk om te overwegen om een dampremmende folie aan te brengen. Bij twijfel kan je hiervoor uiteraard het best overleggen met een echte expert. Zoals de experts van Isolatienoord.nl.