Stappenplan omtrent het kopen van een huis

Het aantal naar een woning zoekende mensen in Nederland is al jaren aan het stijgen, de woningprijzen rijzen de pan uit en er worden op dit moment ontzettend veel nieuwbouwwoningen gebouwd. De toenemende populatie is één van de redenen, echter is de grootste reden misschien wel dat het aantal mensen in de leeftijdscategorie dat ze voor het eerst een woning gaan kopen erg toeneemt op dit moment. Heb jij interesse om alleen of met je partner een woning te gaan kopen? Kijk dan eens naar dit stappenplan. 

De oriëntatiefase

Wanneer je zeker weet dat je een huis wilt gaan kopen, dan kan je gaan beginnen met oriënteren. Als eerste is het erg belangrijk dat je weet wat je financieel aankunt, hiervoor kun je vaak een vrijblijvend gesprek aangaan met een hypotheekadviseur. Als je eenmaal weet wat je kan lenen, kan je een stuk gerichter zoeken naar een woning in die prijsklasse. Hier kan je jezelf bijvoorbeeld ook afvragen of je voor nieuwbouw of toch voor een bestaande woning wilt gaan. Ook kan je gaan kijken of je van de diensten van een makelaar gebruik wilt gaan maken, iets wat zeker aangeraden wordt. Een makelaar weet vaak precies hoe de markt in elkaar zit in die directe omgeving en vaak hebben ze zelf ook al veel huizen die ze aanbieden. Woon je bijvoorbeeld in Roosendaal? Ga dan een huis kopen in Roosendaal met Van der Eijken Makelaardij

stappenplan kopen huis

De bezichtiging

Heb je je droomhuis gevonden? Dan wordt het tijd om het de woning eens in het echt te gaan bekijken. Bereid je goed voor voordat je naar een bezichtiging gaat, bedenk bijvoorbeeld welke vragen je wilt stellen. Probeer ook kritisch te blijven kijken naar eventuele gebreken, zoals beschadigde muren, kapotte deurlijsten, vochtvlekken. 

Het bieden op de woning

Hoeveel ga je bieden? Dit is een lastige vraag waar je sowieso mee te maken gaat krijgen. Je wilt immers niet te laag gaan zitten, overbieden is tegenwoordig aan de orde van de dag. De woning zal waarschijnlijk voor een beginbedrag aangeboden worden, reken er echter maar op dat je de woning hier waarschijnlijk niet voor gaat krijgen. Ook hier komt de makelaar om de hoek kijken, zij kunnen tussen beide partijen bemiddelen totdat er een mooi bedrag uitkomt. 

De afrondende fase

Is het bod geaccepteerd? Dan moet er nog een hoop gebeuren om je hypotheek helemaal in orde te krijgen. Je zal een voorlopig koopcontract gaan ondertekenen, wel wordt het altijd