Wonen in de vrije sector heeft veel voordelen. De woningen zijn niet gebouwd voor of door grote woningbouw verenigingen en zullen vaak, hoewel niet altijd, in de betere buurten staan. Natuurlijk is de huur hoger, gewoonlijk zelfs veel hoger dan de huur van sociale woningen. Is de huur wat lager dan kun je, onder bepaalde voorwaarden, een vorm van subsidie krijgen.

De vrije sector

Binnen de vrije huursector zijn wel diverse sociale organisaties aanwezig die woningen, appartementen en kamers verhuren voor een prijs die onder die van de vrije sector ligt. Deze organisaties doen dat uit sociale overwegingen, maar vallen niet onder de sociale woningbouw. Subsidieregelingen gelden dan meestal ook niet.

Bij een koopwoning heb je natuurlijk niets te maken met sociale woningbouw. Een woning in de vrije sector wordt dan ook meestal direct door de projectontwikkelaar op de markt gezet. Die mag dan ook zelf de prijs bepalen, binnen een aantal wettelijke bepalingen.

Ook wanneer de projectontwikkelaar niet zelf de woning op de markt brengt, maar daarvoor een makelaar ingeschakeld, liggen de prijzen over het algemeen wat hoger. De kosten zijn dan ook meestal voor de koper.

Marktwerking

De marktwerking is een vorm van garantie voor een potentieel koper. Als de prijs te hoog is, zal de woning moeilijk verkoopbaar zijn. Dan heeft de potentiƫle koper natuurlijk de gelegenheid een lagere prijs te bedingen.

Ook woningbouwverenigingen en corporaties zetten wel woningen in de verkoop. Dat zijn over het algemeen woningen die te huur hebben gestaan. Het kan ook zijn dat uw gehuurde woning aan u te koop wordt aangeboden.

Over de prijs van een dergelijke woning kan meestal niet onderhandelt worden. Het zijn geen vrije sector woningen. Wel zijn de prijzen meestal beduidend lager dan die van de woningen in de vrije sector.