Hypotheek berekenen, wat er allemaal bij komt kijken

Een hypotheek aanvragen is een grote stap die we vaak maar een paar keer in ons leven zetten. Bij het aanvragen van een hypotheek komt er veel op je af. En je wilt natuurlijk niet voor verrassingen komen te staan. Het berekenen van je hypotheek helpt je om een beter idee te krijgen van wat je kunt verwachten. In deze blog bespreken we wat er allemaal bij komt kijken bij het berekenen van je hypotheek.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Voordat je gaat kijken naar je droomhuis is het belangrijk om te weten hoeveel je maximaal kunt lenen. Een hypotheekadviseur kan je hierbij helpen. Hij of zij kijkt naar verschillende factoren zoals je inkomen, vaste lasten en eventuele schulden. Daarnaast is het belangrijk om te weten hoeveel eigen geld je moet inleggen. Sinds 2018 mag je maximaal 100% van de woningwaarde financieren. Dit betekent dat je de rest moet financieren met eigen geld.

Wil ik een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek?

Er zijn verschillende hypotheekvormen. De meest voorkomende zijn een annuïteitenhypotheek en lineaire hypotheek. Bij een annuïteitenhypotheek heb je een vaste rente en je betaalt elke maand hetzelfde bedrag aan rente en aflossing. Bij een lineaire hypotheek daalt het bedrag dat je kwijt bent aan rente elke maand omdat je steeds minder leent. Een hypotheekadviseur kan je helpen bij het maken van de keuze.

Wat zijn de maandlasten?

Als je weet hoeveel hypotheek je kan krijgen en welke hypotheekvorm je kiest, is het belangrijk om te weten wat de maandlasten zijn. De maandlasten bestaan uit rente en aflossing. Bij een annuïteitenhypotheek zijn deze elke maand hetzelfde. Bij een lineaire hypotheek dalen de maandlasten elke maand. Daarnaast betaal je nog kosten voor verzekeringen en belastingen zoals de overdrachtsbelasting en gemeentelijke heffingen.

Het in kaart brengen van de hypotheekkosten is erg belangrijk

Het in kaart brengen van de hypotheekkosten is erg belangrijk

Wat als ik mijn hypotheek niet meer kan betalen?

Het is belangrijk om ook stil te staan bij de risico’s. Er kan van alles veranderen in je leven waardoor je inkomen daalt. Bijvoorbeeld omdat je werkeloos raakt of arbeidsongeschikt wordt. Daarnaast loop je het risico op een scheiding, overlijden van een partner of het verlies van een woningwaarde. Het is daarom belangrijk om te kijken naar een verzekering die ervoor zorgt dat je niet in de financiële problemen raakt.

Moet ik alles zelf uitzoeken?

Tot slot kun je, als je de bovenstaande vragen hebt beantwoord, een lijstje maken van de dingen die je moet regelen om tot een hypotheekaanvraag te komen. Je kunt ervoor kiezen om alles zelf uit te zoeken, maar het is ook mogelijk om hulp in te schakelen. Een hypotheekadviseur kan je helpen bij het maken van keuzes en bij het aanvragen van de hypotheek. Daarnaast kan hij of zij je adviseren over de verzekeringen die je nodig hebt.

Conclusie

Een hypotheek aanvragen is een grote stap met veel vragen. Door je goed voor te bereiden en antwoorden te vinden op de bovenstaande vragen, krijg je een beter beeld van wat er allemaal komt kijken bij een hypotheekberekening. Het is een goed idee om professionele hulp in te schakelen bij het maken van keuzes en het aanvragen van een hypotheek. Zo voorkom je verrassingen en kun je zorgeloos genieten van je nieuwe huis.

 

Bron: Univé